Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Palmolieprijs krijgt impuls van oplopende onrust

19 April 2023 - Klaas van der Horst

De palmolieprijs komt de laatste dagen weer verder uit een dal als gevolg van oplopende onrust. Deze onrust komt enerzijds van oplopende zorg over de verlenging van de afspraken over graanexport door de Zwarte zee. Anderzijds zijn er berichten dat de voorraden palmolie flink zijn afgenomen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gevolg hiervan is de dat palmolieprijs CIF Rotterdam deze week boven de $1.035 per ton uitkwam. Ook op de termijnbeurzen in Maleisië en Indonesië ging de notering vlot omhoog al is dit in de grafieken nog niet heel goed zichtbaar.

{{dataviewSnapshot(46_1681895914)}}

Op zich zijn er in zowel de productielanden als bij de grote kopers, zoals India, nog redelijke voorraden product. Niet alleen van palmolie, maar ook van koolzaadolie, zonnebloem- en soja-olie. Toch reageert de prijs van eetbare olie snel, met name als er politieke onrust speelt.

Van Oekraïense en Turkse kant worden wel geruststellende berichten afgegeven. Zo zei de Oekraïense minister van Landbouw dinsdag nog dat er 'even wat tijd' nodig is voor verlenging van de afspraken over de graancorridor. Rusland ligt dwars, maar dat zal worden opgelost, probeerde hij aan te geven. Toch is de uitkomst niet helemaal zeker. Dit heeft dan toch weer effect op de markten, ook al wordt nu op weinig plekken geoogst. 

Of deze onrust ook op langere tijd veel effect zal hebben, is nog afwachten. De trend was de laatste maanden niet opwaarts.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden