Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Ongunstig weer maakt grondstoffen duurder

19 April 2023 - Max van der Heijden

Alle grondstoffen, met uitzondering van olie, zijn dinsdag in prijs gestegen. Ongunstig weer en krapte op verschillende markten veroorzaakt door interne en externe factoren stuwen de prijzen op. Dit is de Markt Starter van 19 maart 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de Matif en de CBoT zijn wederom gestegen. De koers stijgt nog steeds door de slechte staat van de Amerikaanse wintertarwe en onrust in het Zwarte Zeegebied, veroorzaakt door twijfel over het voortbestaan van de graandeal. Wel heeft Polen aangegeven dat het de doorstroom van Oekraïense granen weer gaat toestaan.

Soja
De prijs van sojabonen op de CBoT is ook gestegen. Regen in de VS brengt zorgen over het inzaaien van maïs en sojabonen in dat land.

Suiker
De suikerprijzen zijn dinsdag opnieuw gestegen. Krapte op de suikermarkt blijft de prijzen omhoog stuwen. Nadat India aankondigde de export aan banden te leggen, zitten de prijzen in de lift.

Koffiebonen
De koffieprijzen zijn dinsdag hoger gesloten. De verwachting dat de wereldwijde koffievoorraden klein zijn, moedigt de aankoop van koffiecontracten aan. Ook daalden de ICE-arabicavoorraden dinsdag wederom. Robusta voorraden zitten wel in de lift.

Palmolie
De palmolieprijs is dinsdag gestegen. De plantaardige olie profiteert van de koersstijgingen van de concurrenten. De koers maakte hierdoor de grootste dagelijkse stijging door sinds december.

Aardgas
De gasprijs is dinsdag gestegen, maar de stand van zaken op de gasmarkt is eigenlijk ongewijzigd ten opzichte van gisteren. De meeste Europese gasvoorraden zijn ruim gevuld en alleen over de situatie in Frankrijk zijn nog zorgen, daar zijn de voorraden relatief leeg door de pensioenstakingen.

Brent-olie
De Brent-olieprijs was dinsdag vlak. Het nieuws dat de Chinese economie het eerste kwartaal harder groeide dan verwacht en dat het land recordhoeveelheden ruwe olie verwerkte, werd gecompenseerd door zorgen dat de Amerikaanse rente kan stijgen om inflatie in te dammen. Daardoor kan de vraag naar olie afnemen.

Euro/dollar
De euro/dollarkoers is dinsdag gestegen. Een lager rendement op treasury notes zorgden voor de aankoop van meer euro's. Ook uitspraken van ECB-hoofdeconoom Lane resulteerden in een koersstijging, nadat hij aangaf een volgende rentestijging door de bank logisch te vinden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden