Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Krappe voorraden en pover gewas stuwen koersen

18 April 2023 - Max van der Heijden

De onrust op de tarwemarkt zorgt voor hogere prijzen. Soja, suiker en koffie worden ook duurder. Lagere export zorgt voor goedkopere palmolie.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen zijn maandag gestegen. Nog steeds is slechts 27% van de Amerikaanse wintertarwe in goede tot uitstekende staat. Het laagste percentage voor deze tijd van het jaar sinds eind jaren '80. Slowakije heeft zich aangesloten bij Hongarije en Polen en sluit de grens voor Oekraïense granen. 

Soja
De sojabonenkoers is maandag hoger geëindigd. In Amerika bereikte het aantal gemalen sojabonen het hoogste punt in vijftien maanden tijd. Stakingen van Argentijnse graaninspecteurs zorgen voor vertragingen bij inspecties in de haven van Rosario. 

Suiker
De suikerprijzen zijn maandag hoger gesloten en zitten net onder het 11-jarige hoogtepunt van woensdag. Krapte heerst op de suikermarkt, nadat India bekend maakte dat het wellicht niet meer suiker gaat exporteren. De prijs daalde licht, toen S&P Global bekend maakte dat het wereldwijde suikeroverschot in 2023/24 met 4,5 miljoen ton gaat groeien. 

Koffiebonen
De koffiebonen zijn maandag in prijs gestegen. De verwachting dat wereldwijde koffievoorraden krap zijn, stuwde de prijs omhoog. De ICE-arabicavoorraad bereikte het maandag het laagste punt in vier maanden tijd.

Palmolie
De palmolieprijs is maandag gedaald. De Maleisische palmolie-export lag 33,7% lager in de eerste 15 dagen van april ten opzichte van maart, meldde onafhankelijk inspectieburaeu Amspec Agri Malaysia. 

Aardgas
De aardgasprijs is maandag vlak geëindigd. De winter zit er op en de verwarmingen zijn op lager gezet, de Europese gasvoorraden zitten goed vol en er ging een recordhoeveelheid vloeibaar gas vanuit Amerika naar Europa in maart.

Brent-olie
De Brent-olieprijs is maandag gedaald. Investeerders maken zich zorgen over verdere renteverhogingen van centrale banken die de vraag naar olie kunnen aantasten. Data dat de Chinese economie het eerste kwartaal harder groeide dan verwacht, zorgde voor een opgewekte stemming bij handelaren. 

Euro/dollar
De euro/dollar koers daalde maandag. De euro stond onder druk van een sterkere dollar. Ook uitspraken van ECB-bestuurslid Centono dat de centrale bank de renteverhogingen moet vertragen, resulteerde in een koersdaling van de euro. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden