Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Russisch dreigement stuwt tarweprijs omhoog

17 April 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijs zit in de lift door een Russisch dreigement, een herstelde dollarkoers zorgde voor lagere koffieprijzen en een zwakkere euro en de palmolieprijs daalde vrijdag licht.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijs is vrijdag gestegen op de CBOT en de Matif. Uitspraken van Rusland dat de tarwedeal op een einde loopt stuwt de prijs omhoog. Het land heeft donderdag aangegeven dat de deal op 18 mei ten einde komt als niet aan de voorwaarden wordt voldaan. Bij gebrek aan actie vanuit de EU hebben Polen en Hongarije zelf besloten om Oekraïense granen uit hun land te verbannen. De Europese Commissie heet dit besluit afgewezen, EU-lidstaten kunnen niet zelfstandig de grenzen sluiten voor bepaalde goederen.

Soja
De prijs van sojabonen op de CBOT is vrijdag licht gedaald. China heeft besloten om minder sojameel in dierenvoeder te gebruiken om zo minder afhankelijk te zijn van de import. 

Suiker
De suikerprijzen in New York zaten vrijdag in de lift, in Londen daalden de prijzen. De prijs daalde daar doordat leveringen van het mei suikercontract dat vrijdag afliep lager waren dat verwacht, wat duidt op zwakkere vraag. 

Koffiebonen
De arabica- en robustaprijzen zijn vrijdag gedaald. De dollar herstelde zich vrijdag, wat handelaren aanmoedigde om hun koffiecontracten te verkopen. 

Palmolie
De palmolieprijzen zijn vrijdag licht gedaald. De Indiase palmolie-import in maart lag 24% hoger dan in Februari, werd vrijdag gemeld. In Maleisië en Indonesië maken boeren zich op om nieuwe bomen te gaan planten, een palmolieboom produceert 20 jaar goed, daarna daalt de productie. Veel boeren hadden het planten uitgesteld vanwege de hoge palmolieprijzen de afgelopen jaren. Dit kan mogelijk op termijn voor krapte op de palmoliemarkt zorgen doordat het drie jaar duurt voordat bomen palmolie gaan produceren.

Aardgas
De gasprijzen zijn vrijdag wederom gedaald. Een zwakke vraag en relatief hoge temperaturen drukken de prijs. Ook de goed gevulde Europese voorraden houden de prijs laag. Zorgen over situatie in Frankrijk bestaan nog steeds. 

Brent-olie
Brent-olieprijzen zijn vrijdag gestegen. De verrassende productiedaling van OPEC+ landen zorgt voor een krappere markt dan verwacht en stuwt olieprijzen hoger waarschuwde het Internationaal Energieagentschap in een rapport op vrijdag. De vraag groeit met 2 miljoen vaten per dag in 2023, voorspelde het Agentschap.

Euro/dollar
De euro/dollar koers daalde vrijdag door het herstel van de dollar. De Euro profiteerde nog van een hoger rendement op de Duitse 10-jaarsstaatsrendement, maar de koers sloot uiteindelijk lager.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden