Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Argentijnse sojaoogst laagste in 23 jaar

14 April 2023 - Max van der Heijden

Rusland geeft aan dat de graandeal op 18 mei ten einde komt, de Argentijnse sojaoogst  valt nog lager uit en een dalende olieprijs maakt suiker goedkoper. Dit is de Markt Starter van 14 april 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijs is gisteren (donderdag 13 april) wederom gedaald. Het Kremlin heeft die dag aangegeven dat de graandeal waarschijnlijk op 18 mei ten einde komt als het westen niet de obstakels wegneemt die de Russische graan- en mestexport beperken. 

Soja
De koers van sojabonen op de CBoT is gisteren gestegen. De granenbeurs van Rosario heeft woensdag 12 april wederom de oogstvoorspellingen voor sojabonen in Argentinië verlaagd. Dit keer van 27 miljoen ton naar 23 miljoen ton. Dat maakt het de slechtste oogst van de laatste in 23 jaar.

Suiker
De suikerprijzen zijn gisteren licht gedaald. Dit kwam met name door een daling van de ruwe olieprijzen, waardoor handelaren besloten hun suikercontracten te verkopen. Lagere olieprijzen maken suiker minder aantrekkelijk om ethanol van te maken. 

Koffiebonen
De koffieprijzen zijn donderdag gestegen. Woensdag laat op de dag werd bekend dat de Colombiaanse koffie-export in maart 19% lager lag dan een jaar eerder. Donderdag was er sprake van een sterke Braziliaanse reaal, wat export ontmoedigt en bereikten ICE-arabicavoorraden het laagste punt in vier maanden tijd. 

Palmolie
De palmolieprijs is donderdag wederom gedaald. Dit door een zwakkere prijs van concurrerende oliën en een sterkere ringgit die het kopen van palmolie duurder maakt voor buitenlandse partijen. 

Aardgas
De Europese gasprijzen zijn donderdag wederom gedaald. De Europese voorraden zijn goed gevuld en de temperaturen stijgen. Wel zijn er zorgen over de situatie in Frankrijk waar de stakingen voortduren. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs is donderdag gedaald, maar is nog altijd hoog. Vandaag verschijnt het rapport van het Internationaal Energieagentschap. De Amerikaanse energiebranch voorspelt dat het aanbod dit jaar en volgend jaar groter zal zijn dan de vraag.

Euro/dollar
De euro/dollarkoers bereikte donderdag het hoogste punt in een jaar tijd. De euro profiteerde van een voor de dollar slechte producentenprijsindex en meer werkloosheidsaanvragen in de VS. Ook geruchten dat de Fed mogelijk de rente niet verder gaat verhogen waar de ECB dat wel doet, stuwt de munteenheid naar een hoger niveau.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden