Shutterstock

Analyse grondstoffen

Gevoel en realiteit lopen uit de pas op zuivelmarkt

13 April 2023 - Klaas van der Horst

Al zijn de prijzen van veel basisproducten in de zuivelmarkt niet hoog, de stabiele, tot licht hogere trend sinds de Paasdagen lijkt velen in de markt te verrassen. Gevoel en realiteit lopen even niet in de pas.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Of het komt door de verwachting dat de prijzen na Pasen wel zouden gaan dalen en dat de beschikbaarheid van melk en zuivelproducten dan wel groter zou worden... wie het weet mag het zeggen. De markt deze week leert iets anders. Er is een beperkte beschikbaarheid van rauwe melk en van halffabrikaten, zoals room en magere melkconcentraat.

De prijs van rauwe melk bleef in grote lijnen stabiel, al is een licht opwaartse beweging waarneembaar. De prijzen voor room en concentraat veerden duidelijk op.

Ook boter werd iets duurder. Verhalen gaan dat Nederlandse producenten deze week ook even 'de melk hebben opgehouden', ofwel geen offertes afgaven. Dit kan mede van invloed zijn. Anderzijds is er wel een toenemend en goedkoper Iers en Pools aanbod.

Op de kaasmarkt, het stevigste segment van de zuivelmarkt, zijn meest kleine plusjes zichtbaar. Prijzen gaan licht omhoog. Producenten draaien wel volop, maar de markt kan het huidige kaasaanbod kennelijk aan en er zitten voldoende orders in de pijplijn.

Mogelijk werkt hierbij mee dat de melkproductie door het relatief koude en late voorjaar minder hoog is dan verwacht. Meer duidelijkheid hier over is geboden.

De melkpoedermarkt blijft de zwakste schakel in het spectrum, maar ook hier zijn de signalen gemengd. Er is weinig handel, maar met veel nervositeit in de markt. Partijen zien diverse exportmogelijkheden voor magere melkpoeder, maar dan moeten ze wel scherp aan de wind zeilen.

Op de weipoedermarkt gebeurt nog steeds vrij weinig. Voor diervoeding is er een overaanbod geconcentreerde wei (niet gedroogd). Gedroogd product is feitelijk te duur bij een zwakke vraag.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden