Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Wereldwijde krapte maakt koffie duurder

12 April 2023 - Max van der Heijden

De koffieprijzen zijn de afgelopen week gestegen, met name de prijs van de arabicaboon ging scherp omhoog. Ook de robustakoers steeg, zij het met iets meer mate. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijzen dalen door voorspellingen van krapte op de wereldwijde koffiemarkt. In het koffiemarktrapport voor maart 2023 meldt de internationale koffie-organisatie ICO dat er ondanks een herstel van de productie in het seizoen 2022/23 (na een daling een seizoen eerder) toch krapte op de koffiemarkt zal zijn.

De verwachting is namelijk dat de wereldwijde koffieproductie na een groei van 4,2% in 2021/22 dit seizoen met 1,65% zal groeien. Hierdoor verwacht de organisatie dit jaar wederom een tekort, van in totaal 7,3 miljoen zakken koffie. 

Lagere export
Een week geleden meldde de ICO dat de wereldwijde koffie-export in de periode oktober tot en met februari 8,7% lager lag dan een jaar geleden. De wereldwijde groene koffie-export lag in februari 20,23% lager dan dezelfde maand een jaar eerder. Waar de export van koffie in Zuid-Amerika, Azië en Oceanië sterk kromp in februari steeg deze juist in Afrika, Mexico en Centraal-Amerika. Ook de export van oploskoffie en gebrande bonen zat in de lift in februari. 

Braziliaanse oogst
Marktonderzoeker Safras Mercado schat in dat Brazilië in het seizoen 2023/24 66,65 miljoen zakken koffie zal oogsten. Dat is een stijging van 13% ten opzichte van de oogst van vorig seizoen. Dit komt volgens het bedrijf door gunstige weersomstandigheden waaronder regelmatige regenval die de watervoorraad hielp te herstellen nadat arabicaplantages de afgelopen twee jaar werden gehinderd door vorst en droogte. 

Er wordt verwacht dat de arabicaoogst groeit met 21% naar 43,5 miljoen zakken. Ondanks deze flinke stijging ligt de verwachte oogst nog wel onder het niveau van 2020 toen 50,9 miljoen zakken werden geoogst. De robustaoogst stijgt met een beperkte 1% en komt uit op 23,15 miljoen zakken. 

Koersen
De koers van die laatstgenoemde koffieboon steeg met 2,15% op de ICE-beurs en kwam uit op $2.323 per ton. Deze koersstijging valt echter in het niet bij de stijging van 5,74% die de arabicakoers de afgelopen week doormaakte. Daarvan sloot de notering gisteren op $4.199,80 per ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden