Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Amerikaanse tarwe is er slecht aan toe

12 April 2023 - Max van der Heijden

De Amerikaanse tarwe blijft lijden onder de droogte. Koffie en suiker zijn beiden scherp in prijs gestegen en de olieprijs stijgt door signalen van krapte.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijs op de Matif is dinsdag gestegen, op de CBOT is de koers gedaald. Het tarweseizoen in Australië maakt zich op voor een sterke start door beter dan verwachte regenval in delen van het land. De conditie van de Amerikaanse tarwe gaat achteruit door droogte op de Amerikaanse Plains. Wintertarwe werd 27% goed tot excellent gewaardeerd, 1% lager dan vorige week. 

Soja
De sojabonenkoers is dinsdag gestegen. Braziliaanse boeren hadden donderdag 82% van de sojabonen geoogst voor het seizoen 2022/23. Dat meldde AgRural op maandag, 6% meer dan een week geleden. Vorig jaar was 84% van de Braziliaanse soja geoogst. 

Suiker
De suikerprijzen zaten dinsdag in de lift en bereikte het hoogste punt in 11-jaar tijd. Wereldwijde krappe voorraden na het nieuws dat India de export aan banden legt stuwt de prijzen omhoog. Ook een sterke Braziliaanse reaal zorgden ervoor dat exporteurs niet stonden te springen om hun suiker te verkopen. Een gebrek aan leverbare suiker in aanloop naar de sluiting van het meicontract suiker in Londen aanstaande vrijdag stuwt die koers ook omhoog. 

Koffiebonen
De arabica- en robustaprijzen zijn dinsdag scherp gestegen. De arabica bereikte het hoogste punt in 6 weken en robusta het hoogste punt in 3 maanden tijd. Het vooruitzicht dat wereldwijde koffievoorraden krapper worden stuwt de prijzen omhoog. Ook de sterke Braziliaanse reaal maakt arabica duurder.

Palmolie
De Maleisische palmoliefutures bereikten dinsdag het hoogste punt in een week door verwachtingen dat de voorraad krapper wordt en speculaties over veranderend Indonesisch beleid. Het land is van plan om de referentieprijs voor palmolie op $932,69 per ton te zetten voor 16 tot en met 30 april, hoger dan de $898,29 per ton voor de eerste helft van het maand. 

Aardgas
De aardgasprijs is dinsdag hoger gesloten, maar alle signalen wijzen erop dat de energiecrisis voorlopig voorbij is. Zo zijn de gasvoorraden goed gevuld voor de tijd van het jaar, is de vraag zwak en gaan temperaturen stijgen. Wel zijn er op korte termijn zorgen over relatief slecht gevulde voorraden in Frankrijk en onzekere omstandigheden rondom de LNG terminals in het land veroorzaakt door de pensioenstakingen. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs steeg dinsdag door signalen van krapte op de oliemarkt. Een rapport meldde dat de Amerikaanse ruwe olievoorraad opnieuw daalt, transporten uit Rusland zijn lager sinds het land de productie heeft verlaagd en de oliestroom uit Koerdistan ligt nog steeds stil.

Euro/dollar
De euro/dollarkoers steeg dinsdag door een zwakke dollar. Die verloor waarde nadat de president van de FED in Chicago liet weten dat de centrale bank terughoudend moet zijn met het verhogen van de rente totdat duidelijk is wat de resultaten van eerdere renteverhogingen zijn. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden