De suikermarkt is weer verhit en begonnen aan een nieuwe prijsrally. De tegenvallende suikerproductie in India zet de wereldwijde suikermarkt nog verder op zijn kop. Wereldwijd lopen de suikerprijzen op.
Al maanden neemt de prijs van suiker toe door beperkte voorraden en lagere producties wereldwijd. In Europa lopen de suikerprijzen op de spotmarkt nog verder op dan die op de termijnmarkten in New York en London. Na vorige week nieuwe hoogtes te hebben behaald, stijgen de noteringen nu verder. Nu is het 's werelds grootste suikerproducent India die de markt opnieuw beïnvloedt.
Tegenvallende suikerproductie
Al voordat de suikerrietoogst van start ging in India werd bekend dat het land de suikerexport zou beperken komend seizoen. Dit om de binnenlandse prijzen in toom te houden. Tijdens het verwerkingsseizoen zou verder bepaald worden hoeveel bij het eerste exportquotum van 6 miljoen ton suiker extra geëxporteerd zou worden.
Vooraf werd de suikerproductie door verschillende suikerproducenten en handelaren geschat op 36 tot meer dan 40 miljoen ton. Maar dat lijkt veel lager te liggen. Meer dan de helft van de suikerrietmolens had eind maart al de deuren gesloten. Volgens de Indiase nationale federatie van suikerfabrieken (NFCSF) valt de suikerrietoogst tegen en zal er slechts 32,5 miljoen ton suiker worden geproduceerd. Het is vanwege de tegenvallende productie onwaarschijnlijk dat de Indiase regering het volume gaat verhogen. Momenteel staat dat exportquotum nog altijd op 6 miljoen ton.
India verwacht een hogere binnenlandse vraag naar suiker na de coronajaren. Daarnaast is er ook meer suikerriet omgezet naar ethanol in plaats van suiker. Door de beperkte export in India veranderen de export- en importstromen, in Azië maar ook wereldwijd. Omringende landen als Pakistan en Vietnam produceren ook suikerriet, maar kunnen de exportvolumes van suiker die India normaal voor zijn rekening neemt, niet zomaar invullen. De producties liggen in deze landen veel lager. Dat zet de wereldwijde suikermarkt verder onder druk.
Suikernoteringen
De suikerprijzen op de termijnmarkten gingen de afgelopen dagen wederom omhoog. Vandaag (dinsdag 11 april) noteert het witte suikercontract op de ICE in London op $703 per ton. De stijging vandaag was maar liefst $15. In New York staat de notering voor het ruwe suikercontract van ICE op $24,07 op het moment van schrijven.
De FAO-suikerprijsindex steeg in maart wederom en deze keer met 1,5% tot 127 punten. Dat is het hoogste niveau sinds oktober 2016. De prijsstijging is voornamelijk het gevolg van beperkte beschikbaarheid van suiker in 2022/23. Dat komt voornamelijk door lagere producties in India, Thailand en China, zo meldt de FAO. 's Werelds grootste suikerexporteur Brazilië verwacht een zeer hoge opbrengst komend seizoen en dat beperkt de opwaartse druk van de suikerprijzen, hoewel dat maar slechts beperkt is en nu niet aan de orde lijkt na het nieuws uit India over de nog lager uitvallende suikerproductie.