Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Tarwe wordt alsmaar goedkoper, suiker in de lift

11 April 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijzen op de Matif en CBoT dalen, suiker is flink duurder geworden. Boter daalde scherp in prijs en room steeg licht in prijs, mogelijk dankzij last minute inkopen voor het paasweekend.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwe wordt alsmaar goedkoper, met name op de Matif. Dit ondanks de onrust die in het oosten van Europa is ontstaan omtrent de instroom van goedkope Oekraïense tarwe. Zo protesteerden duizenden Roemeense boeren vrijdag tegen de effecten van de import van Oekraïense tarwe op de prijzen. Daarbij blokkeerden ze verkeer en grensposten met tractoren en vrachtwagens. De woede groeit nu vorige week duidelijk werd dat de Oekraïense granen heffingsvrij geïmporteerd kunnen worden tot en met juni 2024. De goedkope granen zorgen ervoor dat lokale boeren hun product niet kunnen afzetten.

Vrijdag dreigde Rusland om de granendeal te omzeilen als de obstakels op de Russische landbouwexport niet weggenomen worden. Tijdens een gesprek met Rusland gaf Turkije aan dat dat noodzakelijk is om de deal na volgende maand nog te laten functioneren. Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov kan Rusland buiten de grenzen van de deal werken als het westen de alsmaar strenger wordende exportbeperkingen in stand blijven houden. Lavrov doelt waarschijnlijk op de gebrekkige toegang tot het internationale financiële systeem en verzekeringen.

Olie maakt suiker duurder
Vorige week maandag werd bekend dat de OPEC+-landen voornemens zijn de olieproductie met meer dan 1 miljoen vaten per dag te verlagen naar 1,6 miljoen vaten. Sindsdien neemt de prijs van suiker toe.  Een andere factor is het nieuws dat India mogelijk geen suiker meer gaat exporteren doordat de productie in het land lager uitvalt dan verwacht. India heeft tot dusver 6 miljoen ton geëxporteerd, vorig seizoen was dat nog 11,2 miljoen ton. Een daling van 46% en het lijkt erop dat het daarbij blijft. De Indiase suikerproductie lag in de periode oktober tot en met maart 3,3% lager dan dezelfde periode een jaar eerder.

Ook het nieuws dat de Braziliaanse regering de regelgeving omtrent belasting voor biobrandstof gaat aanpassen zorgde voor hogere prijzen. Het belastingtarief voor benzine en watervrije ethanol is gelijkgesteld wat voordelig is voor ethanolproducenten waarvoor suiker wordt ingezet. 

Room en boter
De boterprijs is vorige week scherp gedaald en de voorraden lopen flink op. Een deel wordt vastgelegd voor het najaar en de winter, maar er wordt naar verluidt ook boter naar Polen vervoerd om daar op te slaan. Wel is de prijs van Europese boter nog vrij hoog wat de export beperkt. 

De roomprijs steeg licht vorige week, mogelijk door wat last minute inkopen voor het paasweekend. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden