Shutterstock

Analyse grondstoffen

Melkpoeder en boter laten veer in paasweek

7 April 2023 - Klaas van der Horst

Er gebeurt van alles op de zuivelmarkt, maar de druk is deze week vooral weer zichtbaar op de poedermarkt. Deze constatering vereist de nodige toelichting. In de laatste dagen voor Pasen gebeurde er qua korte termijnhandel niet veel meer. Ook verwisselden geen grote partijen product van eigenaar en de producenten voor de versmarkt hebben hun inkopen wel gedaan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hier en daar moest nog een laatste partijtje product bij worden gekocht. Dit verklaart wellicht de iets hogere roomprijs en ook de licht oplevende prijs op de spotmarkt voor rauwe melk.

Voor het overige is de verwachting dat er blijvend druk zal zijn op de zuivelprijzen. Bij de kaasprijzen is dit slechts deels te zien. In de kaashandel gebeurt relatief weinig. Vooral de vraag naar mozzarella is zwak. Dit wordt onder meer toegeschreven aan het feit dat het warmere weer niet echt wil doorzetten.

Op de markt voor Edammer en Goudse foliekaas zijn twee tendensen zichtbaar. De handel als geheel is ook hier tamelijk lusteloos. Voor de langere termijn overheerst de voorzichtigheid, waardoor kopers zich niet te veel willen vastleggen en ook niet heel veel behoefte hebben om een misschien wel te hoge prijs te betalen. Voor prompte levering is er hier en daar toch nog wel wat vraag van partijen die te lang hebben gewacht en die nu een hogere prijs moeten betalen.

Bij boter lopen bij stevig dalende prijzen de voorraden ook op, maar dat is deels als reservering voor de najaars- en wintertijd. Voor een ander deel is dat evenwel ook omdat partijen anders een groot verlies moeten nemen. Naar verluidt brengen diverse partijen zelfs boter naar Polen om daar op te slaan. Dat lijkt niet erg duurzaam, te meer omdat er ondertussen ook Poolse en Ierse boter hier op de markt komen, maar deze producten zijn dan wel een stukje goedkoper en ook niet altijd geschikt voor dezelfde toepassingen als Nederlandse boter.

De export van boter is ondertussen beperkt, vanwege de hoge prijs van het Europese product. Wel zijn er nog wat exportmogelijkheden als boterolie.

De markt voor wei is in grote lijnen al lange tijd vrij rustig. Dit komt door de zwakke vraag naar weipoeder, reden waarom de weipoederprijs laag is en blijft. Hierdoor komt er ondertussen ook niet heel veel weipoeder bij, ook al draaien de kaasmakers op volle toeren. Probleem zijn de hoge droogkosten.

Daardoor is het economisch gezien vaak aantrekkelijker om de ingedikte wei direct als veevoer te verkopen of het te laten vergisten dan om het te drogen.

Wie zuivelproduct wil laten drogen, geeft daarom ook al snel de voorkeur aan magere melkconcentraat boven weiconcentraat. Na het drogen van het eerste product resteert meestal nog een positieve marge, na het drogen van wei niet.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden