Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

China heeft teveel soja, suiker steeds duurder

6 April 2023 - Max van der Heijden

China hoeft voorlopig geen soja te hebben, op de tarwemarkt bekijken analisten het van de zonnige kant en de wereldwijde koffie-export is gedaald vergeleken met vorig jaar. Dit is de Markt Starter van 06 april 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de CBoT en Matif zijn opnieuw gedaald. Waar de focus eerder deze week nog lag op de negatieve gevolgen voor de droogte op de wintertarwe, lijken handelaren het nu van de zonnige kant te bekijken en te focussen op de positieve kanten van het weer voor het inzaaien van de zomertarwe.

Soja
De sojabonenkoers daalde voor de tweede dag op rij. Bronnen hebben aan Reuters laten weten dat het zogeheten sojadollar programma zaterdag wordt ingevoerd en tot 24 mei zal lopen. De Chinese vraag naar soja zal zwak zijn tot mei door een slechte crushmarge. Het land importeerde relatief veel sojabonen begin dit jaar en heeft nu sojameel over.

Suiker
De suikerprijzen zijn woensdag gestegen. In New York bereikte de prijs het hoogste punt in 6,5 jaar in Londen zelfs het hoogste punt in 11 jaar tijd. Woensdag maakte de Indische Suiker Molen Associatie bekend dat de Indiase suikerproductie in de periode oktober tot en met maart 3,3% lager lag dan een jaar geleden. Ook een sterke Braziliaanse reaal zorgt voor hogere suikerprijzen. 

Koffiebonen
De koffieprijzen zaten woensdag in de lift. De arabicaprijs bereikte het hoogste punt in een week, robusta het hoogste punt in 7,5 maanden. De prijzen steeg nadat de International Coffee Organization meldde dat wereldwijde koffie-export in de periode oktober tot en met februari 8,7% lager lag dan een jaar geleden.

Palmolie
De palmoliekoers daalde woensdag na twee dagen stijging op rij. Door de exportbeperkingen in Indonesië kijken inkopers vaker naar Maleisische palmolie. Een verwachting dat de voorraden dalen, beperkte de koersdaling enigszins. De Maleisische productie steeg met 2% naar 1,28 miljoen ton in maart, export steeg met 25% naar 1,39%. 

Aardgas
De TTF gasprijs daalde woensdag. De komende week wordt er relatief koud weer verwacht in Duitsland en andere centraal Europese landen met temperaturen die 3 tot 7 graden onder het gemiddelde liggen door koude lucht uit het Noordpoolgebied. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs was woensdag vlak. Economische data uit de VS wakkert de angst voor een afkoelende vraag naar olie en deed koersstijgingen eerder deze week door het OPEC+ besluit teniet. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers daalde woensdag in prijs. Een sterke dollar drukte op euro die ook onder druk stond door een lagere inkoopmanagersindex. Het verlies werd beperkt, doordat de Duitse fabrieksbestellingen in februari sterker stegen dan verwacht.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden