Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Minerale olie trekt palmolieprijs mee omhoog

5 April 2023 - Klaas van der Horst

De palmolieprijs kreeg deze week een duw omhoog door gebeurtenissen van buitenaf. Het besluit van de Opec om de productie van aardolie te beperken gaf onmiddellijk ook een impuls aan de eetbare olies. Daarnaast was er nieuws over het soja-areaal in de VS.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door het Opec-besluit wordt biodiesel uit onder meer palmolie weer concurrerender, en daalt ook de druk op de markt voor humaan product. De palmolie-termijnnotering in Maleisië schoot daardoor direct met 2% omhoog. Ook andere noteringen voor zowel palmolie als voor andere eetbare olie-soorten kregen een zetje omhoog, maar reageerden minder scherp. Een tweede factor die de notering voor eetbare olie omhoog stuwde, was het nieuws dat wateroverlast in de VS zorgt voor een kleiner areaal soja dan gebruikelijk.

Voor de grote palmolieproducenten is dit welkom nieuws na alle tegenslagen en tegenvallende marktontwikkelingen waar ze de laatste maanden mee werden geconfronteerd.

Achterdeurtje naar EU-markt
Vooral de Europese anti-ontbossingswetgeving is hen een doorn in het vlees, maar ook daar tegen is een kleine overwinning behaald. Dat gebeurde zo'n 2 weken geleden. Toen besloot de Britse regering de importheffing op 'vuile' palmolie te verlagen van 12% naar 0%.  Dat zorgt niet alleen voor een betere toegang tot de Britse markt, maar daarmee is in feite ook een achterdeurtje naar de Europese markt geschapen. Dit vanwege de Britse handelsafspraken met de Europese Unie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden