Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Sojadollar moet Argentijnse economie helpen

5 April 2023 - Max van der Heijden

De tarwekoersen dalen weer. Argentinië wil vandaag de speciale sojadollar invoeren die export aantrekkelijk moet maken. Opnieuw zorgen hoge olieprijzen voor prijsstijgingen van andere grondstoffen. Dit is de Markt Starter van 05 april 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarwekoersen op de Matif en CBoT zijn dinsdag gedaald. Wel blijft het de komende dagen droog in Kansas en ook in de periode daarna is het droger dan normaal. In India heeft hevige hagel en regenval veel van de tarweoogst beschadigd. Tot slot gaat de Oekraïense president Zelensky op bezoek bij zijn Poolse collega. Daar komt ook de export van Oekraïense tarwe, die nu ook via Polen loopt, aan bod.  

Soja
De sojabonenkoers op de CBoT daalde dinsdag zeer licht. Vandaag lanceert Argentinië de speciale wisselkoers voor inkopers die sojabonen willen kopen met dollars. 

Suiker
De suikerprijzen zaten dinsdag in de lift. Opnieuw stuwen hogere olieprijzen de suiker omhoog. Hoge olieprijzen maken de productie van ethanol, waarvan suiker een grondstof is, aantrekkelijk. 

Koffiebonen
De koffiebonenkoersen bewogen dinsdag verder uit elkaar. Robusta omhoog, arabica omlaag. Die laatste boon verloor waarde door zorgen dat een tragere groei van de Amerikaanse economie de vraag naar koffie aantast. Robusta stijgt in waarde na een rapport van Volcafe dat er in 2023/24 een recordtekort is van 5,6 miljoen ton.

Palmolie
De palmolieprijs sloot dinsdag op het hoogste punt in drie weken tijd. Na een prijsstijging van ruwe olieprijzen haastten handelaren zich om palmolie in te kopen. De gevolgen van het OPEC+ besluit om minder olie te produceren en lagere inzaairamingen van de USDA stuwen de prijs hoger.

Aardgas
Na een aantal dagen stijging is de TTF Gasprijs dinsdag weer gedaald. Afgezien van de daling lijkt er weinig veranderd op de gasmarkt. Zo is het de komende week nog steeds kouder dan normaal. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs was vlak dinsdag. Handelaren wegen de verlaagde OPEC+ productie op tegen de lagere vraag verwachting vanuit de Verenigde Staten. Wel is er nog steeds optimisme over het economische herstel in China. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers bereikte dinsdag het hoogste punt in twee maanden tijd. De euro groeide nadat duidelijk werd dat de Duitse exportcijfers voor februari het sterkst waren gegroeid in tien maanden tijd. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden