Shutterstock

Analyse grondstoffen

Suikerprijzen gaan door het dak

4 April 2023 - Jesse Torringa

De suikerprijzen op de spotmarkt in Europa blijven maar stijgen door de tekorten dit seizoen. Ook op de termijnmarkten in London en New York werden de hoogste noteringen behaald in respectievelijk tien en zes jaar.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De suikerprijzen op de termijnmarkten gingen de afgelopen dagen behoorlijk omhoog. Het witte suikercontract op de ICE in London staat daardoor op het hoogste punt in 10,5 jaar, nadat het maandag $630 per ton noteerde. In New York sloot de koers op $493 per ton ruwe suiker, het hoogste punt sinds 6,5 jaar. De suikerprijzen stegen fors doordat de ruwe olieprijzen fors hoger noteerden. Dat komt de ethanolprijzen ten goede, waardoor suikerraffinaderijen in de wereld meer suikerriet vermalen tot ethanol en minder tot suiker. Dat beperkt de suikerproductie, die momenteel wereldwijd al onder druk staat in verschillende landen.

De suikerprijzen zijn al geruime tijd aan het stijgen en dat heeft grotendeels te maken met de vraag en aanbod wereldwijd. Zo kampt Europa met een tekort, maar ook in Azië vindt een verschuiving van export en import plaats. De suikerproductie in India, 's werelds grootste suikerproducent, lijkt tegen te vallen en de export is tot op heden nog beperkt tot 6 miljoen ton suiker. Vorig jaar werd er nog een record van 11 miljoen ton geëxporteerd. 

Europese spotmarkten stijgen fors
De Europese Commissie verlaagde afgelopen week wederom de prognose voor de Europese suikerproductie tot 15 miljoen ton vanwege de lagere bietenopbrengst. De suikerprijzen in Europa rijzen de pan uit, mede door het suikertekort waar de EU mee kampt. De gemiddelde spotprijs voor witte suiker bedroeg in februari 2023 maar liefst €804 per ton, een stijging van 81% vergeleken met februari 2022. Vergeleken met september 2022 is dit een stijging van 51%. Daarmee liggen de prijzen van de spotmarkt ver boven die van de termijnmarkt, waar de prijs overigens ook nog altijd stijgt.

In Europa verschillen de prijzen per regio behoorlijk door het verschil in aanbod en of daar sprake is van een overschot of tekort. Inmiddels is het prijsverschil kleiner geworden per regio door het gehele tekort binnen Europa. In West-Europa lag de gemiddelde prijs in februari op €788 per ton en in Zuid-Europa, de regio waar het verschil in vraag en aanbod normaal het grootst is, lag de prijs op €894 per ton witte suiker.   

Europa zal de komende jaren veranderen van exporteur van suiker naar importeur. Dit jaar is de verwachting dat er 33% meer wordt geïmporteerd naar Europa dan het vijfjarig gemiddelde, wat uitkomt op 2 miljoen ton. De import loopt tot op heden ver achter en komt volgens de Europese Commissie uit op slechts 600.000 ton. De afgelopen jaren lag dat minimaal op 1 miljoen ton suiker.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden