Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Koers palmolie loopt op, Argentinië wil van soja af

4 April 2023 - Max van der Heijden

De prijzen van tarwe, suiker, koffie bewegen om uiteenlopende redenen omhoog. De gemene deler op de grondstoffenmarkt is de onzekere situatie omtrent corona in China. Dit drukt bijvoorbeeld de palmolieprijs. Als we kijken naar energie dan daalt aardgas, maar trekt de olieprijs wel aan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen bewegen verder uit elkaar, de koers op de Matif daalde. Die op de CBOT ging omhoog. Louis Dreyfus maakte bekend ook te stoppen met de export van Russische tarwe na 1 juli 2023. De risico's die dit kan vormen voor tarwe uit het Zwarte Zee gebied stuwden de prijs omhoog.

Soja
De prijs van de sojabonen steeg wederom. Argentinië wil volgens Reuters een speciale wisselkoers introduceren voor dollars die worden ingewisseld om sojabonen te kopen. Zo wil het land de export en verkoop van sojabonen aanmoedigen. 

Suiker
De suikerprijzen stegen maandag na het nieuws dat OPEC+ de olieproductie wil verlagen. Hierdoor zat de olieprijs wederom in de lift. Dit maakt ethanol productie aantrekkelijker waardoor er minder suiker beschikbaar komt voor de markt.

Koffiebonen
Een sterke Braziliaanse reaal en krappe ICE-voorraden zorgden maandag voor hogere arabica- en robustaprijzen. De Braziliaanse munteenheid bereikte maandag het hoogste punt in twee maanden tijd ten opzichte van de dollar. De ICE-arabicavoorraden bereikten maandag het laagste punt in 3,5 maanden tijd.

Palmolie
De palmolieprijs is maandag gestegen nadat hogere olieprijzen ervoor zorgden dat de vraag naar palmolie steeg. Deze maakt namelijk palmolie voor de productie van biodiesel aantrekkelijk.

Aardgas
De gasprijs steeg door voorspellingen dat het weer relatief koud en droog blijft tot de tweede week van april. In Duitsland en andere centraal-Europese landen daalt de temperatuur tussen de 3 en 7 graden onder de normale hoeveelheid. Ook zorgen protesten in Frankrijk dat de kerncentrales daar niet altijd even effectief dragen.

Brent-olie
De Brent-olieprijs steeg maandag scherp door de aankondiging van de OPEC+ landen. Dit zorgde ervoor dat handelaren snel hun short posities wilden sluiten. Ook is er nog steeds optismisme over de vraag vanuit China. 

Euro/dollar
De euro/dollar koers steeg maandag. Een zwakke dollar stuwde de euro hoger. Ook profiteerde de munteenheid van uitspraken van ECB-lid Holzmann dat de centrale bank een verdere renteverhoging van 50 basispunten in mei niet uitsloot.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden