Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Cacao in de lift, Ivoriaanse oogst mogelijk kwart lager

3 April 2023 - Max van der Heijden

De prijs van cacao op de ICE is de afgelopen week gestegen. Er kwam goed nieuws voor cacaoboeren uit Ghana die zich zorgen maken over de nieuwe anti-ontbossingregelgeving van de Europese Unie.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vrijdag werd bekend dat de kleinste van de twee jaarlijkse cacao-oogsten in Ivoorkust op 1 april zou beginnen. De verwachting is dat deze oogst 25% lager ligt dan een jaar geleden, maakte het Ivoriaanse ministerie van Landbouw bekend. 

Bovendien werd vorige week maandag bekend dat in de periode van 1 oktober tot 26 maart de cacao-oogst dit seizoen 3,8% lager lag dan dezelfde periode vorig jaar. In totaal werd er 1,78 miljoen ton cacao naar de havens gestuurd. 

Goed nieuws
Ghanese cacaoboeren konden afgelopen week opgelucht ademhalen. De EU heeft duidelijk gemaakt dat het merendeel van de cacao die in het West-Afrikaanse land wordt geteeld niet het risico loopt op een importverbod.

Eind vorig jaar werd bekend dat het Europees Parlement regelgeving heeft aangenomen die grondstoffen verbant die in verband kunnen worden gebracht met ontbossing, zoals cacao, koffie, soja en rundvlees. De productie van cacao wordt gezien als de belangrijkste oorzaak van ontbossing in West-Afrika, waar het overgrote merendeel van de wereldwijde cacao vandaan komt.

Meer dan 80% van de Ghanese cacao wordt naar de EU geëxporteerd. En dus waren de cacaoboeren in Ghana bang dat hun product binnenkort niet meer aan de EU verkocht kon worden. Tijdens een bezoek van Regis Meritan, de directeur-generaal voor Internationale Partnerschappen bij de Europese Unie, aan Ghana maakte hij duidelijk dat deze zorgen ongegrond zijn. 

Als de regels in werking treden gelden deze alleen voor cacaoboerderijen die zijn gestart na december 2020. "Het doel van deze wet in Europa is om te zeggen dat dankzij deze wet ontbossing gestopt wordt. En wat er gebeurde voordat deze wet in werking treedt en wat al ontbost is, daarvoor is het te laat'', citeert The Cacao Post hem.

''Zelfs zonder een verbod leven cacaoboeren in armoede door de internationale markt en boerderijprijzen voor onze oogst'', klaagde Leticia Yankey, voorzitter van de enige vrouwelijke cacaoboerencoöperatie van centraal Ghana. Meritan denkt echter dat de cacaoboeren geen hinder ondervinden van de nieuwe regelgeving bij de verkoop van hun cacao en de export daarvan naar Europa. 

Koers in de lift
De prijs van cacao steeg van £2.142 per ton vorige week naar £2.159 per ton op vrijdag, een stijging van 0,79%.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden