Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Grondstoffen voor bakkers goedkoper, behalve suiker

3 April 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijs op de Matif is de afgelopen week gedaald. Suiker zat daarentegen in de lift. Boter werd iets goedkoper, room daalde harder in prijs. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het was de afgelopen week onrustig op de tarwemarkt. Landen waaronder Polen, Roemenië en Bulgarije zijn alles behalve blij met de Oekraïense tarwe in hun land. Doordat de transportstroom via de Zwarte Zee niet meer zo soepel is als voor de oorlog exporteert het land ook steeds vaker tarwe via de EU.

Deze tarwe blijft echter vaak steken in grenslanden zoals Polen, waar deze stevige concurrentie vormt voor de dure Europese tarwe. Regeringsleiders uit deze landen hebben in een brief aan Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie gevraagd om invoertarieven op Oekraïënse landbouwproducten. Volgens de premiers van Polen, Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Slowakije is de instroom van granen, oliezaden, eieren, pluimvee en suiker vanuit Oekraïne naar de EU zeer hoog. Deze producten eindigen vaak in het oosten van Europa en vormen daar oneerlijke concurrentie. 

Wat ook nog gebeurde op de tarwemarkt is de aankondiging van zowel Cargill als Viterra dat zij met de ingang van het nieuwe seizoen gaan stoppen met de export van Russische tarwe vanuit de eigen terminal. De transportdivisie van Cargill zal Russische tarwe blijven vervoeren en Viterra gaat een nieuw bedrijf starten om deze taak over te nemen. De aankondiging komt nadat Rusland twee weken geleden aankondigde wellicht de prijzen op tarwe te gaan verhogen om de eigen boeren een beter inkomen te geven. Wat bij exporteurs zorgt voor twijfels over de betrouwbaarheid van het land.

Suiker flink duurder
De afgelopen week is de suikerprijs scherp gestegen. Dit heeft te maken met de hoge olieprijs, die mogelijk nog verder gaat doordat de OPEC+-landen de productie met 1 miljoen vaten per dag gaan verlagen, wat de inzet van suiker voor ethanolproductie aantrekkelijker maakt. Ook een sterke Braziliaanse real maakt suiker duurder. Woensdag maakte de Braziliaanse regering bekend dat zij de belastingregels voor brandstoffen aanpast. Hierdoor worden benzine en watervrije ethanol gelijk belast, wat ethanol aantrekkelijker maakt voor de inzet in brandstof.

Dinsdag maakte Tropical Research Services bekend de prognose voor de wereldwijde suikerproductie voor het seizoen 2022/23 te verlagen naar 1,6 miljoen ton. Eerder was de schatting 4,5 miljoen ton. 

Zuivel prijzen dalen
Het is weer wat rustiger op de zuivelhandel en de prijzen gaan hard onderuit. Het winterboterseizoen komt op z'n einde en de voorjaarsboter komt eraan. De prijzen zijn nu op een niveau dat meerdere partijen boter opslaan voor de tweede helft van het jaar. Dit in de hoop dat de vraag zal aantrekken en prijzen zullen opveren. Ook komt er veel goedkope boter  vanuit Ierland op de markt.

Room daalt nog harder. De roomprijs verloor afgelopen week €360 per duizend kilo. Dat is een effect van Pasen. Wellicht worden er deze week nog wat spoed aankopen gedaan, maar het meeste zit erop. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden