Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Sterke real zorgt voor duurdere suiker en koffie

31 Maart 2023 - Max van der Heijden

Eindelijk gaat er regen vallen in Argentinië, waardoor de sojaprijzen vast voorsorteren op het einde van de droogte. Op de tarwemarkt dalen de prijzen na een paar dagen van stijging. Tot slot zorgt een sterkere Braziliaanse real voor duurdere suiker en koffie. Dit is de Markt Starter van 31 maart 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen zijn donderdag gedaald. Viterra kondigde aan dat het een onafhankelijk bedrijf op gaat zetten om de Russische graanexport over te nemen als het aan het eind van het seizoen uit Rusland vertrekt.

Soja
De sojabonenprijs is donderdag scherp gedaald. Het nieuws dat er eindelijk regen gaat vallen in het door droogte geplaagde Argentinië, doet de prijs goed. Daarmee is de ergste droogte in meer dan 60 jaar voorbij.

Suiker
Krappere suikervoorraden zorgen ervoor dat de suikerprijzen donderdag stegen. Ook de hogere olieprijzen maken suiker duurder. Tot slot steeg de Braziliaanse real in waarde, wat een opwaartse beweging geeft aan de koers van suiker.

Koffiebonen
De koffieprijzen zaten donderdag in de lift door de sterke Braziliaanse real, die de export van koffie minder aantrekkelijk maakt. Ook de krappe voorraden in de ICE-magazijnen dragen bij aan de hogere prijzen.

Palmolie
De palmoliefutures in Maleisië bereikten donderdag het hoogste punt in meer dan een week tijd door sterke rivaliserende oliën en de verwachting dat de productie daalt. Ook krimpen de palmolievoorraden.

Aardgas
De gasprijs steeg donderdag. De situatie op de markt is onveranderd. Een koudegolf in Europa en onderhoud in Noorwegen zijn mogelijk een reden voor de iets hogere prijzen. Wel loopt de import van LNG nog steeds goed door.

Brent-olie
De Brent-olieprijs is donderdag gestegen door sterkere vraagvooruitzichten en lagere voorraden. Een dispuut met de Koerdische autoriteiten zorgt ervoor dat er minder vaten olie Turkije binnen komen. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers steeg donderdag, nadat de Duitse consumentenprijsindex in maart meer toenam dan verwacht en het rendement op de Duitse 10-jarige staatsobligaties omhoog duwde. Ook het nieuws dat banken in de Eurozone niet zijn leeggehaald na de recente onrust op de financiële markten, pakt positief uit voor de euro.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden