Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Soja stijgt door, koffie goedkoper, palmolie stijgt

30 Maart 2023 - Max van der Heijden

Droogte in Argentinië blijft de gemoederen bezig houden, de palmolieprijs zit in de lift en koffie wordt alsmaar goedkoper. Tot slot vertrekt Cargill uit Rusland. Dit is de Markt Starter van 30 maart 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen zijn woensdag gestegen. Na een dipje op de Matif zat de prijs wederom weer in de lift. Het nieuws is dat Cargill stopt met het exporteren van Russische tarwe vanuit de eigen terminal in Rusland. De scheepsvaartdivisie van het bedrijf gaat wel door met het vervoeren van tarwe vanuit Russische havens.

Soja
Zorgen over de droogte in Argentinië blijven de contractprijs van sojabonen op de CBoT omhoog stuwen. Woensdag zat de prijs wederom in de lift. 

Suiker
De suikerprijzen bewogen woensdag uit elkaar. Een sterke dollar woog op de suikerprijzen op de ICE in New York, ook lagere olieprijzen zorgde voor goedkopere suiker. In Londen steeg de prijs licht.

Koffiebonen
Beide koffiebonen daalden in prijs woensdag. Gunstige weeromstandigheden in Brazilië en Vietnamese exportcijfers voor maart, die 9,2% hoger liggen dan een jaar geleden, zorgen voor de lagere prijzen.

Palmolie
De palmolieprijs steeg woensdag nadat duidelijk werd dat productie krapper zou worden. De stijging werd beperkt door nieuws over de prijspremie van palmolie ten opzichte van andere rivaliserende oliën.

Aardgas
De situatie is relatief onveranderd op de TTF. Een koude golf in Europa en onderhoud in Noorwegen dat mogelijk impact heeft op de gasproductie in het land, zorgen voor vlakke prijzen.

Brent-olie
De Brent-olieprijs daalde woensdag nadat duidelijk werd dat de Amerikaanse vraag daalde naar het laagste seizoensniveau sinds 2016. Het nieuws dat de Amerikaanse olievoorraad harder kromp dan verwacht, houdt de prijs hoog.

Euro/dollar
De euro/dollarkoers veranderde woensdag zeer licht. Een sterke dollar duwde de koers iets omlaag, maar verliezen werden beperkt door havikachtige ECB-commentaren en een sterker dan verwachte groei van het Duitse consumentenvertrouwen.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox