Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Graanhandelaren verlaten Rusland deze zomer

29 Maart 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijs op Matif sloot gisteren lager, de koers op de CBoT steeg juist. Turkije loopt nu al voorruit op een verlenging van de graandeal en Rusland lijkt een belangrijk signaal af te geven. Tot slot verlaten meerde graanhandelaren Rusland na dit seizoen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Turkse staatsinkoper kocht 696.000 ton tarwe, niet bijzonder veel. Wel bijzonder is de oorsprong van deze tarwe. Het grootste deel van de tarwe in de order komt namelijk uit Oekraïne en met een levertijd van half mei tot half juli, dus na de eerste zestig dagen van de huidige graandeal, lijkt Turkije er al vanuit te gaan dat de deal doorloopt. Voor sommigen is dit een signaal aan Rusland, dat onlangs een mogelijke exportbeperking en later een minimale prijs lekte en zo de tarweprijs probeerde te verhogen.

Ondertussen verlaten graanhandelaren Rusland. Het Russische ministerie van Landbouw laat weten dat grondstoffenhandelaar Cargill heeft gemeld te stoppen met de export van Russische granen zodra het nieuwe exportseizoen begint op 1 juli. Dit maakt de Russische granen minder aantrekkelijk voor importerende landen, denken handelaren. Voor die landen biedt onderhandelen met een Amerikaans bedrijf meer zekerheid dan met een Russisch bedrijf, zo is de theorie.

Ook graanhandelaar Viterra verrekt uit Rusland, meldt Bloomberg op basis van anonieme bronnen. Viterra, gedeeltelijk eigendom van het Zwitsere Glencore, is een van de grootste exporteurs van Russische tarwe. Met uitzondering van landen als Egypte en Algerije die relatief veel Russische granen kopen, is het vertrek van Cargill wellicht een reden voor landen om meer tarwe elders te kopen. Bijvoorbeeld in Oekraïne, maar dat land loopt mogelijk tegen exportproblemen aan.

Boze Poolse boeren
Gisteren werd bekend dat een aantal Centraal-Europese landen boos is over de Oekraïense graanexport die steeds vaker via hun landen gaat voordat deze Europa verlaat. Door een logistieke flessenhals blijft de Oekraïense tarwe steeds vaker hangen in landen als Polen en Roemenië, waar het oneerlijke concurrentie voor lokale en Europese tarwe vormt. Vandaag maakte Polen duidelijk dat het land wil dat de EU alle beschikbare middelen inzet om de hoeveelheid Oekraïense granen die de EU binnenkomt aan banden te leggen. De onvrede van de Poolse boeren over de effecten van de importen op de Poolse graanprijzen neemt toe.

En de Poolse boeren zijn een belangrijke achterban van de regerende partij PiS, die zij graag te vriend wil houden in aanloop naar de verkiezingen later dit jaar. "Wij eisen de inzet van ieder regulerend instrument dat de import van Oekraïense granen in Polen onmogelijk maakt of aan banden legt'', aldus premier Mateusz Morawiecki tijdens een persconferentie. Hij laat weten samen met de regeringsleiders van andere landen die aan Oekraïne grenzen een brief te schrijven aan Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen.

De Poolse minister van Landbouw Henryk Kowalczyk ging het gesprek aan met vertegenwoordigers van de boeren. Die groep vindt de steun die de regering tot nu toe heeft aangeboden voor geleden verliezen onvoldoende. ''Er is geld verschuldigd voor iedere hectare graan, onze verliezen moeten worden afgedekt'', zei Michal Kolodziejczak, oprichter van Agrounia, tegen Reuters in aanloop naar rondetafelgesprekken met de regering. Kolodziejczak hoopt op minimaal 6 miljard Zloty (€1,28 miljard) om de geleden schade te dekken. Hij is geenszins van plan om te vertrekken voordat er een goede oplossing is gevonden. ''De politie zal ons moeten meenemen.''

Het gevraagde bedrag is tien keer hoger dan de 600 miljoen zloty (€127,99 miljoen) die de Europese Commissie wil uitgeven aan financiële steun voor de boeren.

Koersen
Op de Matif daalde het meicontract voor tarwe met 1,22% naar €263,50 per ton. Op de CBoT steeg de prijs licht met 0,3% en kwam uit op $257,11 per ton.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox