Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Gunstig weer zorgt voor lagere arabicaprijzen

29 Maart 2023 - Max van der Heijden

De prijs van arabicabonen is sinds vorige week gedaald. Robustabonen stegen daarentegen juist licht in prijs. Gunstige weersomstandigheden in belangrijke teeltregio's en grote tekorten zorgden voor de koersveranderingen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Brazilië is het weer al een aantal weken zeer gunstig voor de koffieboeren. Door de voortdurende relatieve droogte in Minas Gerais is het voor de koffietelers makkelijker om meststoffen en pesticiden in te zetten. Zo viel er in de week eindigend op 26 maart slechts 58% van het historische gemiddelde aan regen in de regio. In Minas Gerais wordt 30% van de totale Braziliaanse arabicaoogst geteeld. 

En hoewel het nu relatief droog is in de regio, heeft de zware regenval eerder in het seizoen toch voor schade gezorgd. Dat denkt de Rabobank althans. Die verlaagde maandag de Braziliaanse arabicaproductie van 44 miljoen zakken naar 42,7 miljoen zakken. 

De Braziliaanse koffie-export was in februari flink lager dan een maand en een jaar eerder. Het land exporteerde 2,28 miljoen zakken van 60 kilo in februari, 38% minder dan in januari en 40% minder een jaar eerder. Dat meldt Secex. In totaal voor het seizoen 2022/23, dat in juli begon, waren er tot en met februari 24,76 miljoen zakken geëxporteerd. Dat is 7% minder dan een jaar geleden. Met name in de eerste helft van het seizoen werd er veel geëxporteerd. De omzet uit de export groeide naar $5,72 miljard, 16% hoger dan vorig seizoen. Dat komt door de hoge prijzen welke aan het begin van het seizoen betaald werden. 

Trage handel
Aan de andere kant van de wereld in Vietnam gaat de robusta-export nog niet van een leien dakje. Door krappe voorraden kan het land niet zo snel leveren als het zou willen. Ook de voorspelling van handelaar Volcafe - dat aangeeft dat er dit seizoen een tekort ontstaat van 5,6 miljoen zakken robustakoffie - zorgt voor hogere prijzen. De vereniging van Indonesische koffie-exporteurs en industrieën lieten vandaag weten dat de robustaproductie in 2023 20% lager zal uitvallen dan een jaar eerder en uit zal komen op 9,6 miljoen zakken. Dit door excessieve regenval in de regio.

De robustaprijs steeg hierdoor van $2.112 per ton naar $2.185 per ton of 3,46%. De arabicaprijs verloor circa 2,39% aan waarde en daalde van $3.924,23 per ton naar $3.850,53 per ton, het laagste punt sinds 9 februari. 

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox