Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Soja duurder door droogte, palmolie door ramadan

29 Maart 2023 - Max van der Heijden

Hogere olieprijzen zorgen voor duurdere suiker, ook palmolie en soja zit in de lift. Zelfs tarwe lijkt de bodem op de CBoT bereikt te hebben. Dit is de Markt Starter van 29 maart 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijs op de Matif is dinsdag gedaald, op de CBoT is de prijs weer gestegen. Koud weer in de VS zorgt voor vertragingen bij het inzaaien van de zomertarwe in de VS, zo speculeren handelaren. De heersende gedachte in de VS lijkt te zijn dat koersdalingen op de markt voorlopig voorbij zijn. 

Soja
De koers van sojabonen op de CBoT steeg dinsdag. De slechte vooruitzichten voor de sojabonenoogst in het door droogte getroffen Argentinië duwt de prijs omhoog. 

Suiker
De suikerprijzen zijn dinsdag gestegen. Tropical Research Services verlaagde de suikerschatting voor seizoen 2022/23 naar 1,6 miljoen ton van 4,5 miljoen ton. Ook zorgde hogere WTI-olieprijzen opnieuw voor duurdere suiker.

Koffiebonen
De koffieprijzen zijn dinsdag gedaald. Gunstige groeiomstandigheden en weersomstandigheden in Brazilië zorgt voor lagere prijzen. Vorige week viel 58% van de normale hoeveelheid regio in Minas Gerais. 

Palmolie
Palmolieprijs is dinsdag gestegen door sterkere vraag tijdens de ramadan en tragere productie. Voor woensdag lijkt de koers op de Aziatische markten te dalen. 

Aardgas
De prijs op de TTF-gasmarkt is licht gestegen, maar relatief onveranderd. Datzelfde geldt ook voor de situatie op de markt. De koudegolf deze week en het onderhoud in Noorwegen zorgen ervoor dat de prijzen wederom stijgen.

Brent-olie
Brent olieprijzen stegen dinsdag wederom scherp, nadat de Amerikaanse olievoorraad onverwacht met 6,1 miljoen vaten kromp vorige week. Gerekend werd op een groei van 18.000 vaten. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers is dinsdag gestegen. Het Italiaanse consumentenvertrouwen groeide onverwacht met 1.1 punten, waar er geen verandering werd verwacht. De ECB sluit verdere renteverhogingen niet uit.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden