Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Ene grondstof duurder voor bakkers, andere goedkoper

27 Maart 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijs bereikte afgelopen week een voorlopige bodem, de suikerprijzen zaten in de lift en boter werd goedkoper en room duurder. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarweprijs is sinds vorige week licht gedaald. Lang leek het erop dat er geen bodem onder de prijs zat. Vrijwel de hele vorige week daalde de prijs, nadat duidelijk werd dat de graandeal werd verlengd. De enige onzekerheid die toentertijd nog boven de markt hing, was de vraag: voor hoe lang? Want niemand wist destijds helemaal zeker met welke duur de deal verlengd was. Oekraïne zei 120 dagen, Rusland riep zestig. Later werd duidelijk dat de deal inderdaad met 120 dagen verlengd zou zijn, maar dat Rusland dreigt om na zestig dagen uit de deal te stappen als niet aan zijn voorwaarden wordt voldaan.

Vrijdag schoot de tarweprijs uit het niets omhoog toen in Russische media het verhaal rondging dat Rusland overwoog om de tarwe-export stil te leggen. Later meldde Reuters op basis van bronnen dat het niet zo'n vaart zou lopen, maar dat Rusland wel overwoog om de prijs van de tarwe te verhogen om zo een beter inkomen voor de boeren te garanderen.

Zoete waren
De suikerprijzen zitten sinds vorige week in de lift. De prijs steeg vorige week maandag toen StoneX bekendmaakte dat de wereldwijde suikerexport in het seizoen 2022/23 zou halveren van 5 miljoen ton naar 2,5 miljoen ton. Dit komt met name door extreme regenval in teeltregio's. De financiële onrust had afgelopen week weinig invloed op de suikermarkt. De hoge Europese suikerimport zorgde voor een koersstijging. Ook overweegt India het exportquotum te verkrappen vanwege een tegenvallende oogst. Hierdoor komt er minder suiker beschikbaar voor de markt wat bijdraagt aan de hogere prijzen.

Zuivel
De boterprijs daalde afgelopen week. Boter staat onder druk door goedkoper aanbod vanuit Ierland. De prijzen liggen daar zo'n €200 per 1.000 kilo lager dan in Nederland, België en Duitsland. Ook is er goedkope Poolse boter beschikbaar, maar die is niet overal beschikbaar. De prijs van room steeg juist licht. Met name door een hogere vraag naar zuivelproducten, zoals room en magere melkconcentraat.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden