Agrifoto

Markt Starter Grondstoffen

Russische geruchten doen tarweprijs stijgen

27 Maart 2023 - Redactie Foodbusiness

De prijzen van tarwe, suiker, koffie bewegen om uiteenlopende redenen omhoog. De gemene deler op de grondstoffenmarkt is de onzekere situatie omtrent corona in China. Dit drukt bijvoorbeeld de palmolieprijs. Als we kijken naar energie dan daalt aardgas, maar trekt de olieprijs wel aan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
Tarweprijzen op de CBoT en Matif eindigden vrijdag hoger nadat geruchten dat Rusland mogelijk de tarwe-export stil zou leggen de ronde deden. De Russische zakelijke krant Vedomosti meldde dat Moskou een tijdelijke stop van tarwe- en zonnebloemexport kan bevelen. Bronnen meldden aan Reuters dat er geen sprake is van een dergelijk plan, maar wil Rusland zich er wel van verzekeren dat boeren voldoende krijgen betaald. Dit is belangrijk, zodat de boeren ook kunnen investeren in de komende teelt van tarwe.

Soja
De sojakoers op de CBOT steeg vrijdag. Deze stijging duurt waarschijnlijk niet lang, vrijdag werd er namelijk al melding gemaakt van een Braziliaanse recordoogst die de havens binnenkwam. 

Suiker
De suikerprijzen daalden vrijdag mede door het nieuws dat de Braziliaanse suikerproductie in de periode oktober tot half maart 4,7% hoger lag dan een jaar geleden. Ook zwakke olieprijzen zorgden voor lagere suikerprijzen. 

Koffiebonen
De koffieprijzen sloten vrijdag hoger. De arabicaprijs steeg doordat de ICE-voorraden daarvan het laagste punt bereikten in meer dan drie maanden tijd. Robusta werd duurder nadat handelaar Volcafé voorspelde dat de wereldwijde robustamarkt in 2023/24 een tekort zou hebben van 5,6 miljoen zakken. Met name door een zwakke oogst in Indonesië

Palmolie
De palmolieprijs blijft maar dalen en verloor afgelopen 10,2% in waarde. De uitverkoop van soja-, zonnebloem- en raapzaadolie raakt ook de palmolieprijs. Lagere productiecijfers en voorraden zorgen voor wat hoop. 

Aardgas
De gasprijs daalde vrijdag en zat op het laagste punt sinds augustus 2021. De weersvoorspellingen wijzen erop dat de lente echt gaat beginnen, bovendien zitten de gasvoorraden voller dan normaal en komt er nog steeds veel LNG Europa binnen. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs daalde vrijdag en lijkt maandag te stabiliseren. Investeerders putten hoop uit verwachtingen dat de FED binnenkort stopt met de monetaire verstrakking en het herstel van de Chinese vraag. Desondanks blijft de prijs laag door angst voor een Amerikaanse recessie en de grote Russische voorraad. 

Euro/dollar
Een sterke dollar zorgde vrijdag voor een lagere euro/dollarkoers. Investeerders maakten zich bovendien zorgen over de gezondheid van het Europese bankensysteem. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden