Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Suiker bereikt hoogtepunt in Londen, olie stijgt ook

23 Maart 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijs blijft maar dalen en ook de sojabonen verloren woensdag waarde. Suiker steeg juist en bereikte in Londen het hoogste punt in meer dan zes maanden.  Dit is de Markt Starter van 23 maart 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de Matif en CBoT zijn woensdag wederom gedaald. Regen in West-Europa was woensdag goed nieuws voor de wintertarwe daar. Die stond eigenlijk iets te lang droog.

Soja
De sojakoers op de CBOT is woensdag lager gesloten. Zorgen over de economie begint nu ook de agrarische grondstoffenmarkt te raken. De Braziliaanse oliezaden-lobby Abiove schat de sojabonenproductie in op 153,6 miljoen ton, 1 miljoen ton meer dan in januari. Ook blijft de Chinese vraag hoog en blijft Argentinië worstelen met weer problemen.

Suiker
De suikerprijzen zaten woensdag in de lift. De suikerprijs in Londen bereikten het hoogste punt in meer dan een half jaar. De prijs bewoog omhoog door een zwakke dollar woensdag.

Koffiebonen
Gunstige weersomstandigheden in Brazilië zorgden voor lagere koffieprijzen woensdag. In Minas Gerais viel afgelopen week 24% van de normale hoeveelheid regen, wat het mogelijk maakte om kunstmest en pesticiden in te zetten.

Palmolie
De Maleisische palmoliekoers bereikte donderdag het laagste punt in meer dan vijf maanden tijd. De prijs volgde de koers van andere plantaardige oliën. Vooral de sojaolie koers daalde hard.

Aardgas
De aardgasprijs is woensdag gedaald naar onder de €40 per MWh, het laagste punt sinds augustus 2021. Warmer dan verwacht weer en relatief volle gasvoorraden zorgen voor de lagere prijzen. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs steeg woensdag. Rusland heeft besloten dat het de eigen productie lager houdt tot en met juni. Ook is de vraag vanuit China nog steeds hoog. De Amerikaanse olievoorraad groeide onverwacht met 1,1 miljoen vaten sinds vorige week. Het hoogste punt sinds mei 2021.

Euro/dollar
De euro/dollarkoers steeg woensdag en bereikte het hoogste punt in 6 weken. De euro profiteerde van een zwakke dollar. Ook uitspraken van Lagarde dat de ECB een robuuste aanpak aanhoudt tegen inflatie zorgde voor een koersstijging.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden