Max Zvonarev / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Stijgende koffieprijs onder druk door hoge voorraden

22 Maart 2023 - Max van der Heijden

De koffieprijzen zaten de afgelopen week in de lift en bereikten dinsdag het hoogste punt in een week tijd. Met name de onrust op de financiële markten zorgde een tijdlang voor zorgen over de vraag naar een luxe product als koffie. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nu de rust weer is teruggekeerd keert het vertrouwen in de koffiemarkt ook terug. Ook de daling van de dollarkoers draagt bij aan de hogere prijzen. Dit maakt het voor handelaren namelijk aantrekkelijker om grondstoffen zoals koffie in te kopen. 

De koffieprijzen werden dus vooral bepaald door perikelen op de wereldwijde financiële markten. Op de plantages zelf zijn de factoren eerder bearish te noemen. Zo viel in het Braziliaanse Minas Gerais in de week eindigend op 19 maart 24% van het historische gemiddelde aan regen. Dat is goed nieuws voor de boeren die hierdoor het land op kunnen om kunstmest en pesticiden in te zetten. In Minas Gerais wordt 30% van de Braziliaanse koffie geoogst. 

De robustakoffievoorraden herstelden zich sterk de afgelopen week en bereikten woensdag een hoogtepunt van 7.697 zakken. De voorraden arabicakoffie in de ICE-magazijnen krimpte de afgelopen week juist met circa 10.000 zakken. 

De Oegandese koffie-export groeide in februari met 6%. Hogere prijzen spoorden handelaren aan om meer volumes vrij te geven uit hun warenhuizen. Over een kleine maand begint de Braziliaanse koffieoogst en de verwachting is dat de prijzen voorlopig nog wel hoog blijven door de krappe voorraden. 

Koersen
De arabicaprijs steeg afgelopen week met 1,2% naar $3.974,93 per ton. Ook de robustaprijs zat in de lift. Deze groeide met 2,95% naar $2.130 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden