Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Melkpoedermarkt aanhoudend onder druk

22 Maart 2023 - Wouter Baan

De dalende tendens op de melkpoedermarkt blijft doorzetten. Na een korte opleving in februari is de neerwaartse lijn weer ingezet.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijzen van magere melkpoeder bewegen actueel tussen €2.400 en €2.500 per ton, afhankelijk per origine. De markt voelt zwak aan, zoals dat eigenlijk al het geval is sinds eind september. Sindsdien is zo'n €1.000 per ton aan productwaarde verdampt. Ook de weipoeder- en volle melkpoederprijzen staan onder druk.

Ruime melkaanvoer
De grootste struggle is de snel gestegen melkaanvoer in Noordwest-Europa. Daarbij neemt de melkproductie ook seizoensmatig nog toe tot begin mei. Dit betekent dat de voorraden zich vermoedelijk in de komende weken blijven opstapelen. De vraag wordt door insiders namelijk als erg tam omschreven, zowel in Europa als op de wereldmarkt. Dit komt mede door de hoge inflatie, waardoor sprake is van vraaguitval.

Kijkend naar de Europese exportcijfers, dan vallen die niet per se tegen. In januari exporteerden Europese lidstaten 61.611 ton, zo blijkt uit data van Eurostat. Dit is een stijging van 16% vergeleken met dezelfde maand 2022 en tevens het hoogste niveau sinds 2019. De afzet van weipoeder was met 53.721 ton nagenoeg gelijk aan vorig jaar.

Marktverwachtingen
In de komende weken blijft de markt waarschijnlijk zwak. Mogelijk kan de markt ontspannen, wanneer de seizoenpiek van de melkproductie achter de rug is. Mogelijk trekt ook de Chinese import in de komende maanden aan, gezien de coronamaatregelen daar zijn losgelaten. Op dit moment zijn daar echter nog geen aanwijzingen toe. Ook op de Global Dairy Trade gingen de melkpoederprijzen gisteren verder omlaag. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden