Photoagriculture / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Duurdere halffabrikaten op verder kalme zuivelmarkt

17 Maart 2023 - Klaas van der Horst

Handelaren, verkopers en ook kopers hebben waarschijnlijk hun eigen beleving bij de huidige zuivelmarkt, maar deze week was die markt in grote lijnen vrij kalm. Het aantal en volume van de meeste transacties is volgens partijen vrij klein, terwijl de prijsbewegingen ook weinig spectaculair zijn geweest.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De grootste beweging was te zien bij de vloeibare halffabrikaten. Magere melkconcentraat herstelde zich enigszins van de forse prijsdaling van vorige week. Deze week waren er dan ook niet zo veel productieverstoringen als vorige week en was er minder aanboddruk.

Ook de roomprijs trok weer aan. Bij boter was er eveneens een klein plusje waar te nemen in de DCA-notering. Het is evenwel lastig daar vergaande conclusies aan te verbinden. De boter- en roommarkten bewegen zich nerveus en zijn lastig voorspelbaar. Qua handel is er enerzijds een tekort aan winterboter, wat prijzen opdrijft, terwijl er anderzijds een beweging is bij partijen om extra boter in opslag te leggen. Dat is ook een manier om druk van de markt weg te halen bij een seizoensmatig oplopende melkaanvoer.

Over de vraag hoe snel de aanvoer oploopt, heerst wel enige onduidelijkheid. Er is een royaal aanbod van melk, maar er zijn ook signalen dat het voorjaar in bepaalde landen, zoals Ierland, toch een beetje trager begint door tegenvallend weer. De melkpoedermarkt heeft ook te maken met enige prijsdruk, maar de prijzen dalen toch gemiddeld minder hard dan volgens divers partijen nodig is om vlot te kunnen exporteren. De beschikbaarheid van magere melkpoeder is ruim voldoende.

Van weipoeder is dit lastiger te zeggen. Een groot deel van de wei gaat in vloeibare vorm weg als diervoeder, omdat drogen te duur is. Daardoor blijft het aanbod van weipoeder relatief beperkt en duidelijk lager dan verwacht mag worden op grond van de kaasproductie. Toch is er geen tekort aan weipoeder voor feed, omdat er extra product vloeibaar naar de veehouderij gaat. Voor weipoeder bestemd voor food is het een ander verhaal en is de prijs door een krappere beschikbaarheid opgelopen ten opzichte van feed.

Van de kaasmarkt komen gemengde signalen. De ene notering blijft gelijk, een tweede daalt iets en een derde loopt iets op. De globale lijn is dat de prijzen bij een stevige productie toch aardig stabiel blijven. Mozzarella blijft vrij sterk geprijsd ten opzichte van Goudse en Edammer foliekaas. De prijzen daarvan blijven globaal gezien vrij stabiel. Rond de €3.150 tot €3.180 per ton, terwijl er een kleine opslag is voor Frau Antje kazen.

{{dataviewSnapshot(46_1678982821)}}

Cheddar voelt iets zwakker, maar hangt qua prijs rond de €4.000, waarbij mild licht hoger is geprijsd.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden