Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Financiële onrust raakt ook grondstofprijzen

16 Maart 2023 - Redactie Foodbusiness

Onrust over de graandeal zorgt wederom voor hogere tarweprijzen. Soja keldert door een lagere olieprijs en sterke oogsten. Factoren die ook de suikerprijs laag houden. Dit is de Markt Starter van 16 maart 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijs op de Matif is woensdag wederom gestegen, ook de tarwe op de CBoT steeg dankzij onzekerheid op de tarwemarkt. Rusland en de Verenigde Naties hebben de graandeal voor de export uit het Zwarte Zeegebied nog steeds niet verlengd.

Soja
De grote Braziliaanse soja-oogst en lagere olieprijzen zorgen ervoor dat de sojabonenprijs woensdag daalde. Inmiddels is de helft van het gewas geoogst.

Suiker
Opnieuw lagere olieprijzen en een zwakkere Braziliaanse reaal zorgden woensdag wederom voor lagere prijzen op de ICE-beurzen in Londen en New York. De prijzen dalen sinds vrijdag bekend werd dat de Braziliaanse oogst hoger uitvalt dan eerder werd verwacht.

Koffiebonen
De koffieprijzen zijn woensdag gedaald door een zwakke Braziliaanse reaal en robusta voorraden in de magazijnen. De prijs beweegt neerwaarts sinds duidelijk werd dat de oogsten in onder meer Brazilië en Honduras hoger uitvallen.

Palmolie
De palmolieprijs zat woensdag in de lift nadat koopjesjagers de prijs omhoog jaagden. De Maleisische export groeide tussen de 55 en 72% in de periode van 1 tot 15 maart, vergeleken met dezelfde periode in februari. De Britse regering is van plan de importtarieven op Maleisische palmolie op te heffen.

Aardgas
De Europese gasprijzen zijn woensdag gedaald. Het milde weer, de vooruitzichten van sterke winden en ruime gasvoorraden houden de prijs laag, wel zijn er zorgen over de situatie in Frankrijk waar de voorraden flink lager zijn dan de rest van Europa.

Brent-olie
Onrust in de bankensector met faillissementen bij een aantal Amerikaanse banken en problemen bij Credit Suisse zorgt voor lagere olieprijzen. Een hogere vraag vanuit China beperkt de koersval enigszins.

Euro/dollar
De euro/dollarkoers is woensdag gedaald naar het laagste punt in meer dan twee maanden tijd. De industriële productie van Italië daalde met 0,7% in januari. Ook een koersval van de Credit Suisse koers had een negatieve impact op de euro.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden