Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Eierprijs zet nog altijd flinke stappen omhoog

15 Maart 2023 - Matthijs Bremer

De eierprijs heeft ook de afgelopen weken weer flinke stappen omhoog gezet. Vooral beperkt aanbod drijft de eierprijs op. Daardoor blijft de prijsstijging binnen de productgroep in de EU ongekend hoog. Daarnaast blijkt uit cijfers van de Wageningen Universiteit (WUR) dat de hogere eierprijs voornamelijk pluimveehouders ten goede komt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De eierprijs vestigt week na week weer nieuwe records. Sinds week 4 zet de eierprijs elke week een stapje omhoog. Op dat moment stond de prijs van de AG-index op €15,30 per 100 stuks. Inmiddels staat de prijs bijna €1 hoger. In week 11 noteerde de prijs van eieren €16,25. Vooral de prijsverhoging tussen week 10 en week 11 is opmerkelijk. In die week steeg de prijs voor 100 eieren met maar liefst 25 cent.

De hoge eierprijs heeft één duidelijke oorzaak. De markt van eieren blijft nog altijd krap. Door de hoge prijzen voor voer en energie hebben veel pluimveehouders ervoor gekozen om het aantal leghennen te verlagen. Sinds het najaar is het weer rendabel om grootschalig te produceren, maar volgens deskundigen duurt het minimaal 21 tot 22 weken tot de productie kan worden herstart. Daarom blijven eieren op zijn minst tot na Pasen duur.

De prijsstijgingen werken ook door in de meest recente inflatiecijfers van de Europese Unie. Ook 2023 wordt weer door ongekend hoge inflatie gekenmerkt. Uit cijfers van Eurostat blijkt dat de eierprijs in januari in een jaar tijd met 30% is gestegen. In Nederland nam de eierprijs minder hard toe dan het Europese gemiddelde.

Volgens de ramingen van de EU steeg de Nederlandse prijs met 24,2%. Het beeld in onze buurlanden is gemengd. In België steeg de prijs met 44,1% en in Duitsland was de eierprijs in januari 2022 18% hoger dan het jaar ervoor. Het sterkst steeg de eierprijs in Oost-Europa. In Tsjechische steeg de prijs van eieren met maar liefst 85%. Daarna volgen Hongarije met een stijging van 80% en Slowakije waar de prijs van eieren met maar liefst 79% toenam.

Pluimveehouders lopen met de winst weg
Daarnaast blijkt uit data van de WUR dat in 2022 vooral legveehouders van de hogere eierprijzen profiteren. Uit de prijsindex is te lezen dat de prijs die aan pluimveehouders wordt betaald tussen december 2021 en december 2022 groeide met 117%. De consumentenprijs van eieren nam in dezelfde periode met 24,7% toe. De prijs die verwerken bedrijven ontvingen steeg gemiddeld met 43,6%.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden