Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Onzekerheid houdt tarwemarkt in zijn greep

15 Maart 2023 - Max van der Heijden

Onzekerheid over de graandeal zorgt voor hogere tarweprijzen. Een koersval van olie maakt suiker goedkoper en soja wordt duurder ondanks een grote Braziliaanse oogst. Dit is de Markt Starter van 15 maart 2023.Dit is de Markt Starter van 15 maart 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarwekoersen op de Matif en CBoT zijn dinsdag gestegen. Na de dip van vorige week klimt tarwe deze week sterk omhoog door onzekerheid over de verlenging van de graancorridor in het Zwarte Zee-gebied. Ook kochten Algerije, Tunesië en Jordanië deze week tarwe.

Soja
Het meicontract sojabonen op de CBoT staat dinsdag hoger. Wel is de stijging beperkt. De grote Braziliaanse oogst geeft druk op de markt. 

Suiker
De suikerprijzen zijn dinsdag gedaald. Een koersval van de olieprijs maakt de inzet van suikerriet voor de productie van ethanol minder aantrekkelijk. Daardoor komt er meer suiker beschikbaar voor de markt.

Koffiebonen
Arabica en robusta verloren allebei waarde op dinsdag. Een sterke dollar zorgde ervoor dat exporteurs meer koffie wilden verkopen. Ook het herstel van de robusta voorraden drukte daar op de prijs. Tot slot droeg ook de verhoogde oogstverwachting van Braziliaanse koffie van 57,3 miljoen naar 58,9 miljoen zakken door Safras Mercado bij aan de een lagere prijs. 

Palmolie
De palmolieprijs beweegt samen met andere plantaardige oliën naar beneden. Dit is met name veroorzaakt door wereldwijde economische zorgen na het faillissement van de Silicon Valley Bank in de Verenigde Staten. De prijs bereikte hierdoor het laagste punt sinds 15 februari. 

Aardgas
De gasprijs is dinsdag wederom gedaald, nadat de prijs vlak voor het weekend piekte toen Franse stakers meerdere LNG terminals in het land hadden platgelegd. Inmiddels zorgen het zachte weer en veel wind in Duitsland voor lagere prijzen. 

Brent-olie
De olieprijs bereikte dinsdag het laagste punt in drie maanden tijd, maar de koers lijkt woensdag al weer wat te herstellen. Nadat OPEC de verwachtingen voor de Chinese olievraag naar boven bijstelde. Wel bleef de wereldwijde vraag onveranderd.

Euro/dollar
De euro/dollarkoers steeg dinsdag wederom en bereikte het hoogste punt in een maand tijd. De koers lift nog steeds mee op de verwachte rente verhoging van 50 basispunten die de ECB mogelijk donderdag aankondigt. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden