Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Suikerprijs daalt in slipstream van olieprijs

14 Maart 2023 - Max van der Heijden

Het faillissement van de Silicon Valley Bank heeft nog steeds effecten op de grondstoffenmarkt. Dit zorgt onder meer voor lagere suikerprijzen. En Rusland wil de graandeal met slechts 60 dagen verlengen. Dit is de Markt Starter van 14 maart 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
Het meicontract tarwe op de Matif is maandag hoger gesloten. Op de CBoT staat het meicontract tarwe licht lager. Droogte in de VS zorgt al met al voor vlakke prijzen op de tarwemarkt. Rusland heeft voorgesteld de graandeal met 60 dagen te verlengen in plaats van de gebruikelijke 120 dagen. De Russen noemen de beperkingen op de eigen landbouwexport als reden voor de korte verlenging. 

Soja
Het meicontract sojabonen zat in de lift op de CBoT, maar de stijging was beperkt. Ruime voorraden soja uit Brazilië drukken op de prijs. Circa de helft van de Braziliaanse sojaoogst is inmiddels geoogst, 10% meer dan vorige week. 

Suiker
De suikerprijzen zijn maandag licht gedaald. Een koersdaling van de olieprijzen maakt de inzet van suiker voor ethanolproductie minder aantrekkelijk. Daardoor komt meer suiker beschikbaar voor de markt. 

Koffiebonen
Arabica sloot maandag hoger, terwijl robusta waarde verloor  en het laagste punt bereikte in 2,5 week tijd. Arabica profiteert nog steeds van lagere oogstverwachtingen uit Colombia, maar stijgingen waren maandag beperkt nadat de Braziliaanse reaal daalde ten opzichte van de dollar. 

Palmolie
De palmoliekoers in Maleisië bereikte maandag bijna het laagste punt in een maand tijd door zwakte van rivaliserende plantaardige oliën. Beter dan verwachte exportvraag beperkte de verliezen enigszins. De Maleisische export groeide met 50,8% in de eerste 10 dagen van maart ten opzichte van een maand eerder. 

Aardgas
De gasprijzen zijn maandag gedaald door het milder dan verwachte weer in Noord-Europa. Bovendien zijn de vooruitzichten qua wind-energie goed, wat ook voor lagere prijzen zorgt. Bloomberg heeft berekend dat Duitsland waarschijnlijk 50 gigawatt energie opwekt deze week door het stormachtige weer. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs daalde maandag en dinsdag. De ineenstorting van de Silicon Valley Bank wakkerde zorgen aan over een wereldwijde recessie. Een  zwakke dollar en de hoop dat de economie van China zich hersteld voorkomen een verdere koersval. 

Euro/dollar
De euro/dollar koers zat in de lift. Vanwege de ineenstorting van Silicon Valley Bank overweegt de Fed de rente met 25 basispunten te verhogen in plaats van de eerder verwachtte 50. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden