Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Failliete bank zorgt voor koersval van cacaoprijs

13 Maart 2023 - Max van der Heijden

De cacaoprijs is de afgelopen week scherp gedaald. De prijs bereikte vrijdag het laagste punt in drie weken na de ineenstorting van de Silicon Valley Bank. Dit zorgde voor zorgen dat de vraag naar grondstoffen zoals cacao op termijn lager kan worden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Donderdag werd bekend dat de Europese cacao-voorraden het hoogste punt hadden bereikt in twee maanden en drie weken tijd. Vorige week maandag werd ook duidelijk dat de Nigeriaanse cacao-export voor januari 5,9% lager was dan een jaar geleden. Ivoorkust meldde die dag dat de hoeveelheid cacao die door boeren naar de kust is gestuurd 1,7% lager is in de periode van 1 oktober tot 5 maart. 

Cargill is er in geslaagd om circa 10.000 cacaobonen los te peuteren uit Ivoorkust. De koffie- en cacaoraad van het land had in februari aangekondigd de verkoop aan grote handelaren aan banden te willen leggen. Maar de grootste cacao-exporteur van Ivoorkust is er desondanks in geslaagd meer in te kopen. 

Dat land worstelt intussen met krapte op de cacaomarkt. Veel exporteurs dreigen hun contracten niet na te kunnen komen door een tekort aan cacaobonen. Sommige partijen schatten dat de tekorten kunnen oplopen tot 150.000 ton. 

Koersen
De cacaokoers is afgelopen week met 2,66% gedaald naar £2.050 per ton. Deze daling komt vooral de reactie van de markt op het faillissement van de Silicon Valley Bank. Wel is de prijs nog altijd relatief hoog voor de tijd van het jaar. Dit komt door de cacao-tekorten. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden