Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Rusland drukt tarweprijs omlaag, suiker duurder

13 Maart 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijs op de Matif is afgelopen week scherp gedaald. Op de granenmarkt wordt al voorgesorteerd op de verlening van de granendeal tussen Rusland en Oekraïne. Krapte op de suikermarkt zorgt daar voor hogere prijzen. De zuivelmarkt is tot slot volatiel. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel handelaren al voorsorteren op een verlenging is dat nog niet helemaal zeker. Rusland wil dat haar export mogelijkheden niet verder belemmerd worden. Nu worden ze dat ook niet op papier, maar de financiële sancties waarmee het land te maken heeft, maken de export er mogelijk niet makkelijker op. 

Deze week gaan Rusland en de VN in gesprek over de eisen die Rusland heeft, voordat het akkoord gaat met een verlenging. Wel is het zo dat de deal automatisch verlengd wordt als geen van de partijen bewust de stekker eruit trekt en Rusland in aanloop naar de vorige verlenging ook al dwars lag. De vraag is dus in hoeverre de Russische dreigementen serieus te nemen zijn.

Bauke Wierda van Royal Koopmans denkt van niet. ''Rusland heeft alle belang bij de verlenging van de graancorridor.'' Volgens hem heeft Rusland hoe dan ook een gigantische tarweoogst waar ze van af moeten. En zij hebben er alle belang bij dat de export op het huidige tempo doorgaat. Die grote hoeveelheid Russische tarwe is volgens Wierda verantwoordelijk voor de lagere prijzen op de wereldwijde tarwemarkten. ''Er is sprake van een enorme prijsdruk vanuit Rusland en Amerika en Europa kunnen niet anders dan meebewegen als ze willen concurreren op internationale tenders.''

Suiker
De suikerprijs is de afgelopen week gestegen. Dit komt met name door voorspellingen dat het weerfenomeen La Niña ten einde komt. En een kans van 61% dat El Niño intreed. Dat kan er voor zorgen dat het natter is dan normaal in Brazilië en droger dan normaal in India wat de suikerproductie voor beiden landen negatief kan beïnvloeden. 

Op de korte termijn komt er goed nieuws uit Brazilië waar Unica vrijdag meldde dat de suikerproductie in de periode oktober - februari 4,5% hoger lag dan een jaar geleden. Datagro voorspelt dat de suikerproductie in het centraal-zuiden van Brazilië met 13,1% groeit in het seizoen 2023/24 vergeleken met vorig jaar.

Ook uit India komt er goed nieuws. Het land overweegt meer suikerexport toe te staan. Indien het land in het seizoen 2022/23 33,6 miljoen ton suiker produceert kan het 1 miljoen ton suiker meer exporteren. In de periode oktober - februari werd er 25,76 miljoen ton suiker geproduceerd, 1,8% meer dan volgend jaar. 

Zuivel
De huidige situatie op de room- en botermarkt mag gerust volatiel genoemd worden. De oplopende melkaanvoer zet de zuivelprijzen onder druk. Vooral de roomprijs daalt behoorlijk hard. Die is nog stevig ondergewaardeerd ten opzichte van de boter, die juist in prijs steeg. Het is lastig te voorspellen wat er de komende weken gaat gebeuren op de zuivelmarkt, al zijn prijsoplevingen niet in zicht. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden