Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Prijs koolzaadolie omlaag met hele oliemarkt

13 Maart 2023 - Klaas van der Horst

De prijs van koolzaadolie ontsnapt niet aan de neergaande lijn die de markt voor plantaardige olie in het geheel stevig in de greep heeft. De prijs zit op ongeveer het laagste punt in twee jaar tijd, maar koolzaadolie is en blijft niet de meest goedkope oliesoort.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Palmolie en ook zonnebloemolie zijn scherper geprijsd in de markt aanwezig, maar met name het prijsverschil tussen koolzaadolie voor humane consumptie en voor palm- en zonnebloemolie is de laatste maanden wel steeds kleiner geworden. Palmolie is licht duurder geworden, terwijl zonnebloemolie en ook koolzaadolie goedkoper zijn geworden.
 

Olies
Palmolie is iets duurder geworden, raap/koolzaadolie en sojaolie zijn in prijs gedaald. Zonnebloemolie is net iets goedkoper dan koolzaadolie. Bron illustratie: EU.

Soya-olie zit op een hoger prijsniveau dan de eerder genoemde olie-soorten. De gemiddelde prijs van eetbare olie is sinds maart vorig jaar, toen de Russische invasie in Oekraïne begon, flink gedaald. Er is voldoende aanbod en relatief weinig zorg meer over de beschikbaarheid.
Ook de prijs van biobrandstoffen gebaseerd op palm-, zonnebloem en koolzaad is steeds verder gedaald, net als de gewone olieprijs.

Op de Europese markt hebben koolzaad- en zonnebloemolie gemiddeld een streepje voor op palmolie omdat koolzaad- en zonnebloem van 'ontbossingsvrije' teelten komen en daarmee voor de consumentenmarkt onbesproken producten zijn.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden