Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Gasprijs stijgt scherp door Franse stakingen

13 Maart 2023 - Max van der Heijden

Een Franse staking zorgt voor scherp hogere gasprijzen. De droogte in Argentinië raakte al de sojabonenmarkt, maar dreigt nu het land in de financiële problemen te brengen. Dit is de Markt Starter van 13 maart 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijs op de Matif was vrijdag vlak, op de CBoT zat het maartcontract tarwe in de lift. Ook vandaag kijken de tarwecontracten op de CBoT weer omhoog, de zwakke dollar maakt Amerikaanse tarwe aantrekkelijk. Ook verwacht de markt dat er deze week een beslissing valt over de verlenging van de graandeal. 

Soja
Het sojabonencontract op de CBoT is vrijdag hoger gesloten en stijgt ook vandaag weer. De droogte in Argentinië is dusdanig serieus dat het land mogelijk haar betalingsafspraken met het Internationaal Monetair Fonds niet kan nakomen.

Suiker
De suikerprijzen sloten vrijdag wisselvallig, met New York hoger en Londen lager. Vrijdag werd bekend dat de Braziliaanse suikerproductie in de periode oktober tot februari 4,5% hoger lag dan een jaar geleden. Donderdag meldde het Amerikaanse Climate Prediction Centre dat weerfenomeen La Niña voorbij is en de kans 61% is dat El Niño zich later dit jaar ontwikkelt. 

Koffiebonen
Arabica is vrijdag hoger gesloten, robusta lager. De arabicaprijzen zaten in de lift, nadat de Nationale Federatie van Koffietelers in Colombia zei dat de productie met 4,8% gaat dalen in de eerste helft van het jaar. Overvloedige regenval en bewolkte dagen beperken de opbrengst. De koers van Robusta daalde, doordat de voorraden het hoogste punt in meer dan twee maanden bereikte. 

Palmolie
Palmolieprijzen zijn vrijdag gedaald en bereikten het laagste punt in drie weken tijd. De neerwaartse koers volgde de prijsdalingen van andere eetbare oliën. De export van palmolie uit Maleisië groeide tussen de 45,3% en 52,1% in de eerste tien dagen van maart ten opzichte van de maand ervoor. 

Aardgas
De Europese gasprijs schoot vrijdag omhoog en bereikte het hoogste punt in bijna een maand. Dit doordat vier LNG-terminals in Frankrijk zijn gesloten en worden geblokkeerd door stakingen tegen de Franse pensioenhervormingen. De verstoringen duren mogelijk tot dinsdag. 

Brent-olie
Brent-oliecontracten zaten maandag en vrijdag in de lift en profiteerden van de zwakkere dollar. Na het instorten van de Sillicon Valley Bank gaan geruchten rond dat de Fed wellicht een minder agressieve aanpak gaat voeren om verdere risico's voor het economische systeem te voorkomen. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers zat vrijdag in de lift en bereikte het hoogste punt in twee-en-een-halve week. De dollar-uitverkoop vrijdag zorgde voor shortcovering van de euro. Ook is de verwachting dat de ECB donderdag de rente met 50 basispunten gaat verhogen. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden