Shutterstock

Nieuws Grondstoffen

Consortium duikt in risico's plantaardige voeding

12 Maart 2023 - Klaas van der Horst

Een consortium van bedrijven en onderzoeksinstellingen gaat de risico's van 'nieuwe' plantaardige voeding onderzoeken. Tot de groep behoren onder meer WUR, NIZO food research, Arla, FrieslandCampina en Cosun. De nieuwe producten komen snel op, maar hun veiligheid is niet altijd gegarandeerd.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aanleiding voor het onderzoek is de toenemende consumptie van plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel en een aantal problemen die met dit soort producten in de consumentenmarkt. Het blad Food Safety News noemt als voorbeeld een uitbraak van listeriose door de consumptie van cashewnoten-'kaas' van het merk Jay & Joy.

Onregelmatigheden in fabriek
De meeste gevallen deden zich voor in Frankrijk, maar ook in Nederland werd iemand ziek. Het product werd in onder meer een reeks biologische winkels aangeboden. Het kaasalternatief is tijdelijk van de markt gehaald, terwijl de fabriek op last van de Franse autoriteiten dicht moet. Er waren onregelmatigheden vastgesteld bij de productie.

Gebruik van nieuwe plantaardige ingrediënten of ander gebruik van bestaande ingrediënten kan leiden tot nieuwe, onvoorziene problemen. Nieuwe contaminanten kunnen opduiken. Veel plantaardige eiwitten zijn afkomstig van gewassen die dichtbij of in de bodem groeien en kunnen daardoor allerlei onbekende stoffen en organismen bevatten.

Het onderzoeksproject wordt financieel gesteund vanuit de Topsector Agri & Food. Bij de huidige onderzoeksronde zullen meer dan tachtig plantaardige ingrediënten tegen het licht worden gehouden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden