Shutterstock

Markt Starter grondstoffen

Dalende olieprijs werkt door in andere markten

10 Maart 2023 - Jesse Torringa

Brent olie daalt en heeft invloed op enkele andere grondstofmarkten. De Maleisische palmolienotering heeft zijn daling doorbreken en stijgt in navolging van krapper wordende voorraden. Dit is de Markt Starter van vrijdag 10 maart 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
Tarwe op de CBOT en Matif daalden afgelopen handelssessie wederom. De verlenging van de graan corridor tussen Oekraïne en Rusland lijkt steeds groter te worden en drukt de prijs al langere tijd naar beneden. Ook de El Nino, het weerfenomeen wat zorgt voor opwarming van de oppervlaktetemperaturen in de Stille Oceaan, zal komende lente beginnen en stimuleert de neerslag voor het komende groeiseizoen voor Amerikaanse gewassen.

Soja
De sojaprijs bleef vrijwel onveranderd vergeleken de vorige handelssessie. Extreme droogte blijft de opbrengsten van sojabonen en in Argentinië verminderen. Het USDA voorspelde een forse verlaging naar 29 miljoen ton aan opbrengst. Dit nieuws zit al verdisconteerd in de koers. Daarom is de invloed slechts beperkt op de notering.

Suiker
De suikerprijzen stijgen weer, waarbij de suikernotering in London zelfs naar het hoogste punt in ruim 5 maanden steeg. Het weerpatroon wat hierboven bij tarwe als positief wordt ervaren, kan negatief uitvallen voor het grootste suikerproductiegebied in Brazilië. Bij het weerpatroon van El Nino kan zware regenval ontstaan in Brazilië waardoor dit een negatief effect heeft op de gewasproductie. De daling van ruwe olie, wat een prijs verlagend effect heeft op suiker, heeft echter maar weinig invloed op de notering.

Koffiebonen
Arabicaprijzen sloten donderdag opnieuw lager. De hogere productie in Honduras en de export dat in februari 32% hoger lag op jaarbasis, blijven de notering naar beneden drukken. Robustaprijzen stegen woensdag licht. 

Palmolie
De Maleisische palmolie-futures daalden afgelopen donderdag eerst, maar stegen daarna voor het eerst weer in drie dagen. Een lagere ruwe olie prijs zette de markt onder druk, maar de neerwaartse trend werd beperkt door een zwakke ringgit en de verwachting van een scherpere daling van de palmvoorraden in februari. De Malaysian Palm Oil Board (MPOB) publiceert naar verwachting deze vrijdag de gegevens over vraag en aanbod van februari.

{{dataviewSnapshot(48_1678433486)}}

Aardgas
De Europese gasprijs is licht gestegen afgelopen handelssessie. Het koudere weer weer in Europa dan normaal voor deze tijd van het jaar is daarvoor de reden. Daarnaast maakte de leidsman Energie van de Europese Commissie gisteren bekend dat het de noodmaatregelen voor het terugdringen van de gasvraag tot volgend jaar gaat verlengen. Officieel lopen de maatregelen eind maart af. 

Brent-olie
De prijzen voor ruwe olie stegen donderdag eerder op de dag door een zwakkere dollar. Een prijsverlagend-effect zijn de zorgen over een lagere Chinese vraag naar energie wogen ook op de prijs van ruwe olie. Het economisch herstel als gevolg van het beëindigen van de Covid-beperkingen kan langer duren dan verwacht, zo is de voorspelling. Een prijsopdrijvend effect was dat oliemaatschappij Total Energies in Frankrijk donderdag niet in staat was om te leveren vanuit zijn Franse raffinaderijen vanwege aanhoudende stakingsacties. Uiteindelijk sloot de notering iets lager dan het de dag opende.

Euro/dollar
Euro/dollar koers steeg donderdag licht, omdat de dollarindex terrein verloor. Het Amerikaanse economische nieuws van donderdag, waaruit bleek dat de wekelijkse aanvankelijke werkloosheidsaanvragen meer stegen dan verwacht, woog op de dollar. Een verhoging van de Franse loonlijsten in de particuliere sector in het vierde kwartaal waren positief voor de euro index. 
{{dataviewSnapshot(48_1678433580)}}

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden