Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Suikerprijs daalt door lagere olieprijs

9 Maart 2023 - Max van der Heijden

De prijzen van tarwe, suiker, koffie bewegen om uiteenlopende redenen omhoog. De gemene deler op de grondstoffenmarkt is de onzekere situatie omtrent corona in China. Dit drukt bijvoorbeeld de palmolieprijs. Als we kijken naar energie dan daalt aardgas, maar trekt de olieprijs wel aan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de Matif en CBOT zijn woensdag wederom gedaald. De verwachting groeit dat de granendeal verlengd gaat worden VN-onderhandelaar Rebecca Grynspan gaat volgende week met Russische vertegenwoordigers in gesprek over de deal. 

Soja
De sojabonenkoers zat weer in de lift na een koersval op dinsdag. De prijs steeg nadat de granenbeurs  van Rosario de oogstverwachting verlaagde naar 27 miljoen ton. Flink lager dan de geschatte 34,5 miljoen ton van een maand geleden.

Suiker
De suikerprijzen daalden woensdag nadat Datagro voorspelde dat de suikerproductie in het centrale zuiden van Brazilië in het seizoen 2023/24 met 13,1% zal groeien. Ook de lage olieprijzen zorgen voor lagere suikerprijzen. 

Koffiebonen
Arabicaprijzen daalden en robustaprijzen stegen woensdag. De prijs van die eerste koffieboon bereikte het laagste niveau in 3 weken tijd. Een rally van de dollarindex drukte koffieprijzen omlaag. Bovendien staat de koers al een week onder druk door de met 32% gegroeide productie in Honduras. 

Palmolie
De palmolieprijzen zijn voor de derde sessie op rij gedaald. De prijs daalt door de lagere prijzen van andere plantaardige oliën. Analisten verwachten dat de prijs vanaf de tweede helft van het jaar gaat stijgen als palmolie meer wordt ingezet in biobrandstof. 

Aardgas
De Europese gasprijs is opnieuw gedaald, wel is de prijs nog niet zo laag als afgelopen dinsdag. Nu de voorraden goed gevuld zijn en de voorspellingen wijzen op relatief hoge temperaturen half april, gaat de blik van handelaren richting de toekomst, wel kan er concurrentie komen vanuit China en Industriële inkopers voor LNG.

Brent-olie
De olieprijs is woensdag wederom gedaald, maar laat donderdag een lichte stijging zien. Het nieuws dat de FED de rente verhoogt en lagere olieconsumptie in de VS en Europa drukken de prijs omlaag. Wel werd bekend dat de Amerikaanse olievoorraad onverwacht daalde de afgelopen week met 1,7 miljoen vaten. De eerste daling van het jaar.

Euro/dollar
De euro/dollarkores  daalde woensdag licht. De Euro bereikte het laagste punt in twee maanden tijd. Dit kwam mede door het nieuws dat het Eurozone BBP voor het vierde kwartaal van 2022 lager is dan eerder werd gedacht. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden