Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Markt rekent op verlenging akkoord, Rusland nog niet

8 Maart 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijs op de Matif blijft maar dalen en sloot gisteren ook lager. Op de CBoT steeg de koers juist licht, maar ook die opent vandaag lager. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarweprijs staat nog altijd onder druk door goedkope tarwe uit Rusland en de verwachting dat de granendeal verlengd gaat worden. Reuters meldt dat Tunesië naar schatting 100.000 ton durumtarwe heeft gekocht middels een aanbesteding. 

Onderhandelingen
Vandaag hebben de Oekraïense President Zelenski en VN-secretaris-generaal Guterres met elkaar gesproken over de verlenging van de graandeal die met Moskou is gesloten en die het veilige transport van goederen via de Zwarte Zee mogelijk maakt. Na het gesprek noemde Zelenski de graandeal 'kritieke noodzaak'. Ook zou Guterres het belang van de deal voor de wereldwijde voedselveiligheid benadrukt hebben. 

De deal wordt op 18 maart automatisch verlengd als geen van de partijen bezwaar maakt. Bezwaar zou nog kunnen komen van Rusland. De eisen van dat land zijn nog niet allemaal ingewilligd, meldt een Turkse bron aan Reuters, die ook meldt dat Ankara hard werkt om te zorgen dat de deal blijft bestaan.

Koers
De tarweprijs op de Matif is met 0,91% gedaald naar €269,75 per ton en lijkt vandaag verder te dalen. Op de CBOT steeg de prijs van het tarwecontract van $250,78 per ton naar $251,61 per ton. Een stijging van 0,32%. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden