Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Graanmarkt rekent op verlenging graancorridor

8 Maart 2023 - Max van der Heijden

De prijzen van tarwe, suiker, koffie bewegen om uiteenlopende redenen omhoog. De gemene deler op de grondstoffenmarkt is de onzekere situatie omtrent corona in China. Dit drukt bijvoorbeeld de palmolieprijs. Als we kijken naar energie dan daalt aardgas, maar trekt de olieprijs wel aan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijs op de Matif is dinsdag opnieuw gedaald. Op de CBOT was daarentegen wel een lichte stijging zichtbaar. Vandaag daalt die koers echter alweer, de markt gaat er vanuit dat de graandeal verlengd wordt en houdt rekening met de grote voorraden tarwe in Oekraïne en Rusland. 

Soja
De sojabonenprijs is dinsdag gedaald, maar blijft hoog door de droogte in Argentinië. De lichte regen die er valt heeft door de hitte in het land niet het gewenste effect. De koers daalde met name doordat handelaren soja-contracten verkochten in aanloop naar de publicatie van het WASDE-rapport vanavond. 

Suiker
De suikerprijzen zaten in de lift. De zorgen over wereldwijde suikertekorten zorgen ervoor dat fondsen massaal suiker opkopen. Eind februari werd bekend dat er in het seizoen 2021/22 sprake was van een suikertekort van 2,25 miljoen ton. Het suikeroverschot voor het seizoen 2022/23 kromp van 6,19 naar 4,15 miljoen ton. 

Koffiebonen
De arabicaprijs zat dinsdag wederom in de lift nadat duidelijk werd dat de arabicavoorraden in de ICE-magazijnen het laagste punt bereikte in 2,5 maanden tijd. Robustaprijzen dalen daarentegen vanwege de grote voorraden in ICE-magazijnen die maandag het hoogste punt bereikte in 2,5 maanden tijd.

Palmolie
De palmolieprijs is dinsdag gedaald, met name door lagere prijzen van rivaliserende plantaardige oliën. De prijzen op de fysieke markt liggen momenteel hoger dan die op de beurs door de krapte op die markt als gevolg van de lagere productie. 

Aardgas
De aardgasprijs is dinsdag licht gestegen, maar nog altijd relatief laag. De prijs zit daarmee nog steeds rond het niveau van augustus 2021. 

Brent-olie
De olieprijs Brent is dinsdag scherp gedaald nadat FED-voorzitter Jerome Powell waarschuwde dat de Centrale Bank van de VS dat de rente mogelijk nog verder kan pieken als dat nodig wordt geacht. Waardoor er zorgen zijn over een naderen recessie. Ook liet Citigroup weten dat de wereldwijde olievoorraad ruim is en de vraag laag. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers daalde dinsdag door een sterke dollar en bereikte het laagste punt in een week. Een dalende inflatie in de eurozone is slecht nieuws voor de koers. Consumenten hadden het gevoel dat de inflatie was afgenomen, bleek uit onderzoek van de ECB.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden