Sirozy / Shutterstock.com

Nieuws Melk

'Pittige onderhandelingen tussen retail en zuivelaars'

7 Maart 2023 - Wouter Baan

Op de zuivelmarkt is sprake van een mismatch tussen vraag en aanbod, zo signaleert Rabobank in een nieuwe kwartaalupdate. De gestegen productie in combinatie met de voedselinflatie leidt tot pittige onderhandelingen tussen retailers en zuivelproducenten. 

De gestegen melkproductie in veel exportregio's als de Europese Unie en ook de Verenigde Staten is volgens Rabobank oorzaak van de prijsdruk. Ook de inflatie op voedselprijzen is merkbaar in het zuivelschap.

Dit leidt tot pittige onderhandelingen tussen retail en zuivelproducenten. Dit is overigens niet alleen de constatering van de Rabobank, maar werd recent ook door marktleider FrieslandCampina opgemerkt. Per saldo is een klein tekort in de markt is omgeslagen in een beperkt overaanbod en dat is in het voordeel van de retail. 

De gestegen melkproductie zet de zuivelprijzen onder druk. De markt staat volgens de bank in het teken van turbulentie en wisselvalligheid. Zo kelderden de prijzen van Gouda kaas van ruim €4.000 per ton tot €2.800 per ton, om vervolgens weer op te klimmen tot zo'n €3.200 per ton. Rabobank verwacht dat de prijzen voor boter en kaas het prijsdal voorlopig zijn gepasseerd.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Foodbusiness. Hij volgt daarnaast de grondstofmarkten op de voet en heeft hierbij de focus op dierlijke eiwitten als zuivel en vlees. Daarbij interviewt hij op regelmatige basis kopstukken uit de foodwereld.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden