RoyalCosun

Analyse grondstoffen

Zelfs prijsdrukkend nieuws tast de suikerrally niet aan

7 Maart 2023 - Jesse Torringa

Wat er ook gebeurd op de mondiale suikermarkt, de suikernotering blijft stappen maken naar boven. Ook een toename van de suikerexport in India kan de prijs niet dwarsbomen. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is al weken hetzelfde beeld op de suikermarkt. De notering daalt en stijgt wederom, om vervolgens gemiddeld in de meeste gevallen hoger uit te komen. Ook de afgelopen week bleek dat weer het geval te zijn. Op de Europese termijnmarkt in London is de grens van $600 per ton witte suiker in zicht. Op de Amerikaanse termijnmarkt blijft de prijs stabiel op het hoogste niveau in circa zes jaar. Deze rally komt voort uit de krappe voorraden wereldwijd en de lagere opbrengsten van afgelopen seizoen die behaald zijn in verschillende continenten.

Suikerexport India neemt toe
De wereldwijde suikeropbrengsten liggen in verschillende continenten lager dan gemiddeld in seizoen 2022/2023, dat zorgt ervoor dat er meer geëxporteerd moet worden om aan de vraag te voldoen. Daar komt bij dat India, de op een na grootste suikerexporteur, een exportquotum hanteert dit seizoen voor suiker. Dit is om de binnenlandse suikerprijzen laag te houden. Echter werd afgelopen weekend bekend dat het land het exportquotum met 1 miljoen ton zal verhogen tot 7 miljoen ton suiker, mits een productie van 34 miljoen ton suiker wordt behaald. Nu ligt het exportquotum op 6 miljoen ton. De verhoging van het quotum is mogelijk nu blijkt dat er voldoende suiker geproduceerd wordt voor de binnenlandse markt.

De Indian Sugar Mill Association maakte afgelopen weekend ook bekend dat de totale suikerproductie in India op 25,8 miljoen ton stond per eind februari. Dat is 1,8% hoger op jaarbasis, maar wel licht lager dan eerder werd voorspeld. Een prijsdrukkend effect had deze toename en het uitbreiden van het quotum niet op zowel de Europese als Amerikaanse termijnmarkt.

Topoogst Brazilië
Op de suikerconferentie in Dubai was een van de belangrijke onderwerpen de productie van 's werelds grootste suikerexporteur Brazilië. De totale suikerrietoogst wordt geschat op 600 miljoen ton suikerriet en moet verpletterd worden tot een suikerproductie van 37 miljoen ton, 11% hoger dan afgelopen seizoen het geval was. Ondanks dat er mogelijk ook meer vraag is naar bio ethanol wat ook voortkomt uit suikerriet, zal er een toename zijn in de suikerproductie en leiden tot extra suikerexport. 

Suikernoteringen
Op zowel de Amerikaanse als Europese termijnmarkt zijn de suikercontracten wederom gestegen vergeleken 1 maart. Op het moment van schrijven staat het ruwe suikercontract op $20,97 cent per pond, circa 2% hoger dan de slotkoers op 1 maart. De notering ligt wel lager dan het hoogste punt dat in februari werd bereikt van $22,09 cent per pond, maar de rally gaat door en de weg naar boven is ingezet.

Het witte suikercontract in London is gestegen en staat op het moment van schrijven op €586 per ton witte suiker en ligt ook 2% hoger vergeleken met de koers op 1 maart. Gisteren (maandag 6 maart) klom de notering zelfs even naar €589 per ton witte suiker.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden