Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Koers van sojabonen blijft maar stijgen

7 Maart 2023 - Max van der Heijden

De prijzen van tarwe, suiker, koffie bewegen om uiteenlopende redenen omhoog. De gemene deler op de grondstoffenmarkt is de onzekere situatie omtrent corona in China. Dit drukt bijvoorbeeld de palmolieprijs. Als we kijken naar energie dan daalt aardgas, maar trekt de olieprijs wel aan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen zijn maandag opnieuw gedaald. Deze week is 17% van de wintertarwe in Kansas in excellente staat, 2% minder dan een week geleden. Australië heeft de verwachte tarwe-oogst voor het seizoen 2022/23 verhoogt van 36,6 miljoen ton naar een record hoeveelheid van 39,9 miljoen ton. 

Soja
De prijs van de sojabonen op de CBOT stijgt maar door. China importeerde in de periode januari - februari 16% meer sojabonen dan een jaar geleden. Een nieuwe factor die, naast de voortdurende droogte in Argentinië, bijdraagt aan de hogere prijzen.

Suiker
De suikerprijzen zijn maandag gedaald. India maakte bekend dat het mogelijk 1 miljoen ton extra suiker kan exporteren als het de productiedoelen van 33,6 miljoen ton haalt. 

Koffiebonen
De arabicabonen zijn maandag in prijs gestegen en de robustabonen in prijs gedaald. Een sterke Braziliaanse real betekent hogere arabicaprijzen, net als het nieuws dat de Colombiaanse koffie-export in februari 6% lager lag dan een jaar geleden. De robustaprijzen zijn gedaald na een herstel van de ICE-voorraden. 

Palmolie
De palmolieprijs is maandag gedaald, mede doordat investeerders hun winsten pakten, zwakkere plantaardige oliën en lagere ruwe olieprijzen. Ook het bescheiden groeidoel van de Chinese regering zorgde voor lagere prijzen. 

Aardgas
De aardgasprijzen blijven maar dalen. De prijs bereikte maandag het laagste punt sinds augustus 2021. De lente begint oer onder dan een maand en de gasvoorraden zijn met 61% goed gevuld voor de tijd van het jaar. 

Brent-olie
De Brent-olieprijzen stijgen dinsdag en bereikten het hoogste punt in 3 weken tijd. In de VS wachten investeerders vol verwachting op wat FED-voorzitter Jerome Powell gaat zeggen tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse Congres. Zij hopen dat Powell de Amerikaanse economie een zachte landing kan geven. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers zat maandag in de lift, nadat ECB-hoofdeconoom Lane zei dat verdere rente verhogingen te verwachten zijn. Zelfs na de renteverhoging van 50 basispunten in de ECB bijeenkomst volgende week. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden