Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Olie en gas starten week lager, palmolie in de lift

6 Maart 2023 - Max van der Heijden

De prijzen van tarwe, suiker, koffie bewegen om uiteenlopende redenen omhoog. De gemene deler op de grondstoffenmarkt is de onzekere situatie omtrent corona in China. Dit drukt bijvoorbeeld de palmolieprijs. Als we kijken naar energie dan daalt aardgas, maar trekt de olieprijs wel aan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
Na een kleine opleving donderdag zijn de tarweprijzen vrijdag toch weer gedaald. Tijdens de Aziatische handelssessie vandaag daalden de prijzen op de CBOT nog verder. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat de regering er hard aan werkt om te zorgen dat de granendeal verlengt wordt. 

Soja
De sojabonenkoers op de CBOT zat vrijdag in de lift. Handelaren verwachten nog geen goed nieuws uit Argentinië, maar de prijs staat onder druk door recordproductie uit Brazilië en recordoogsten uit de VS. Veel handelaren kijken uit naar het WASDE-rapport dat woensdag verschijnt.

Suiker
De suikerprijzen stegen vrijdag hard. Wereldwijde tekorten hebben ervoor gezorgd dat handelaren massaal suiker opkopen. Ook de prijsstijging van ruwe-olie vrijdag zorgde ervoor dat suiker een populaire grondstof is. Hierdoor is het namelijk aantrekkelijk om suikerriet in te zetten voor de productie van ethanol. Wat ten koste gaat van de suiker. 

Koffiebonen
De arabica- en robustaprijzen zijn vrijdag gedaald. Dit komt mede door het nieuws dat de Hondurese koffie-export in Februari met 32% was gestegen vergeleken met een jaar eerder. Ook het eerdere nieuws dat zorgen over overstromingen in Brazilië verminderd zijn, is goed nieuws voor de prijs. Boeren hebben nu de mogelijkheid om het land op te gaan om dit te bemesten en pesticiden te spuiten. 

Palmolie
De palmolie is vrijdag in prijs gestegen. Dit komt mede door de gedaalde productie en de daarmee dalende voorraden. 

Aardgas
Op de Europese gasmarkt is veel nog 't zelfde. De prijzen dalen ondanks dat het deze maand kouder is dan normaal. Wel zijn de gasvoorraden relatief goed gevuld voor de tijd van het jaar en wordt het voor inkopers tijd om vooruit te kijken naar komende winter. 

Brent-olie
De Brent-oliekoers zat vrijdag in de lift, maar daalt maandag. De markt heeft teleurgesteld gereageerd op de bescheiden groeidoelen van China. Het land zet in op een BBP groei van 5%, minder dan verwacht werd. Ook blijven er zorgen over nieuwe maatregelen van de FED die de inflatie onder controle moeten brengen. 

Euro/dollar
De euro/dollar koers zat vrijdag in de lift na hawkish commentaren van ECB-raadsleden Muller en Vasle. Die zeiden verder renteverhogingen te verwachten deze maand.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden