Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Droogte en overstromingen zorgen voor hogere prijzen

3 Maart 2023 - Max van der Heijden

Zorgen over een verlenging van de graandeal stuwen de tarwe- en palmolieprijs omhoog. Suiker- en arabicakoffieprijzen zijn donderdag gedaald en oliehandelaren kijken hoopvol naar China. Dit is de Markt Starter van 3 maart 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
Beide tarwekoersen zijn donderdag hoger gesloten. Oekraïne ziet geen reden om de tarwe-export aan banden te leggen voor het komende seizoen 2023/24. De wintertarweoogst lijkt namelijk groter te zijn dan verwacht. De staatsinkoper van de Iraanse regering heeft hoogstwaarschijnlijk Russische maaltarwe gekocht in een tender die woensdag ten einde kwam. 

Soja
Zorgen over productievertragingen in Argentinië door het droge weer zorgden er wederom voor dat het sojabonencontract op de CBoT donderdag in waarde steeg. De graanbeurs van Buenos Aires maakte bekend de verwachte sojaoogst voor de vierde keer naar beneden bij te stellen.

Suiker
De suikerprijzen op de ICE-beursen in Londen en New York zijn donderdag gedaald. Een sterke dollar moedigde een liquidatie van suikercontracten aan.

Koffiebonen
De arabicaprijzen zijn woensdag gedaald en de robustakoffie is wederom duurder geworden. Het arabicacontract stond onder druk door grotere export uit Honduras. Dat land is de grootste exporteur van Centraal-Amerika en zag de export in februari met 32% groeien vergeleken met een jaar eerder. 

Palmolie
De palmoliekoers op de Maleisische beurs steeg donderdag scherp en bereikte het hoogste punt in meer dan drie maanden tijd. Zorgen over overstromingen in Maleisië, een zwakkere ringgit en zorgen over de impact van het verdwijnen van de importquota voor zonnebloemolie in India, en het effect van het mogelijk stopzetten van de granendeal op de Oekraïense zonnebloemolie-export, hadden allemaal impact op de prijs. 

Aardgas
De gasprijs is donderdag gedaald. Hoewel een koude maand maart wordt verwacht, lijkt het ergste van de energiecrisis achter de rug te zijn. Verwacht wordt dan ook dat de prijzen mogelijk verder dalen. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs zat donderdag in de lift. De hoop van een herstelde Chinese vraag weegt voor handelaren momenteel zwaarder dan de angst voor nieuwe beleidsmaatregelen van de Fed.

Euro-dollarkoers
De euro-dollarkoers daalde donderdag. De euro stond onder druk van een sterke dollar. Ook kon de valuta niet profiteren van de snelgroeiende consumentenprijsindex in februari.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden