Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Suikerprijzen stijgen door krappe voorraden

2 Maart 2023 - Max van der Heijden

De suikerprijzen zijn de afgelopen week opnieuw toegenomen als gevolg van zorgen over krappere wereldwijde voorraden. Op de Amerikaanse termijnmarkt verbrak suiker eerder deze week zelfs bijna de recordprijs van zes jaar geleden. Suikerproducent Brazilië had daar een groot aandeel in. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Al maanden schommelen de suikerprijzen wereldwijd behoorlijk heen en weer. De noteringen dalen echter veel minder hard dan dat zij stijgen en daardoor zien we al maanden een behoorlijke prijsstijging op de suikermarkten. Zo werd eind januari het hoogste punt genoteerd in zes jaar op de Amerikaanse termijnmarkt ICE en na een kleine correctie klom de prijs net zo sterk weer omhoog.

Ook in de laatste dagen van februari en begin maart loopt de prijs opnieuw op, als gevolg van zorgen over krappere voorraden en suikerproducent Brazilië die de accijnsverlaging op brandstof definitief opheft. 

De Braziliaanse regering had sinds afgelopen jaar de accijns op brandstof verlaagd om de brandstofprijzen lager te houden voor de consument. Nu de accijnsverlaging is geschrapt, zal de vraag naar bio-ethanol uit suiker toenemen. Door de hogere vraag naar biobrandstof neemt de prijs van bio-ethanol toe en worden suikerproducenten als het ware 'gedwongen' om meer suikerriet te vermalen tot bio-ethanol in plaats van suiker. Dat zorgt op de lange termijn voor minder suiker op de markt terwijl de wereldwijde voorraden al krapper zijn op het moment. 

De Internationale Suiker Organisatie (ISO) onderbouwde afgelopen weekend de krappere wereldwijde voorraden met cijfers. In het vorige seizoen 2021/22 ging zij uit van een wereldwijd suikertekort van 1,67 miljoen ton en nu is dat verlaagd naar 2,25 miljoen ton. Voor 2022/23 is ze een stuk positiever. De organisatie schat de suikerproductie hoger in dan de consumptie en verwacht een suikeroverschot van 4,15 miljoen ton. Wel is deze schatting verlaagd sinds november, toen werd uitgegaan van een suikeroverschot van 6,19 miljoen ton. Een recordproductie in Brazilië heeft het grootste aandeel in deze cijfers. 

Beurskoersen
Op de Amerikaanse termijnmarkt ICE sloot dinsdag het suikercontract voor maart en werd het meicontract het meest nabije contract. Dat is ook de verklaring voor de koersval die de grafiek aangeeft. 

Op de Amerikaanse termijnmarkt sloot het maartcontract op 22,08 dollarcent per pond. 3,7% hoger dan de prijs van vorige week toen de suiker 21,29 dollarcent per pond kostte. Het meicontract op diezelfde markt steeg van 20,34 dollarcent per pond naar 20,57 dollarcent per pond, een stijging van 1,13%. 

Op de ICE-beurs in Londen daalde het maartcontract met 2,14% van $574,70 per ton naar $562,40 per ton. Het meicontract voor suiker zat daarentegen in de lift de afgelopen week. Daarvan steeg de prijs van $567 per ton naar $575,90 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden