Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Grondstofprijzen tonen tekenen van herstel

2 Maart 2023 - Max van der Heijden

De prijzen van tarwe, suiker, koffie bewegen om uiteenlopende redenen omhoog. De gemene deler op de grondstoffenmarkt is de onzekere situatie omtrent corona in China. Dit drukt bijvoorbeeld de palmolieprijs. Als we kijken naar energie dan daalt aardgas, maar trekt de olieprijs wel aan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarwekoers op de Matif blijft maar dalen. De CBOT-koers liet wel een lichte stijging zien. Daar profiteerden inkopers van de lage prijs en ging men op koopjesjacht. De Australische tarweoogst voor het seizoen 2023/24 bedraagt naar verwachting 25 tot 26 miljoen ton en India wil 34 miljoen ton tarwe kopen van lokale boeren op de reserves aan te vullen. 

Soja
Ook de koers sojabonen op de CBOT steeg woensdag. Zorgen over de productie uit het door droogte geraakte Argentinië stuwt de prijs omhoog. Ook zijn er zorgen over de Braziliaanse oogst.

Suiker
De suikerprijzen op de ICE in Londen en New York zaten woensdag in de lift. Dinsdag werd duidelijk dat niet alle suikercontracten voor maart konden worden afgehandeld stuwde de prijs omhoog. Woensdag werd 587.000 ton van de totale gekochte 1,34 miljoen ton suiker geleverd. 

Koffiebonen
Op de koffiemarkt daalde de prijs van arabicabonen wederom en steeg robusta weer. Arabica blijft dalen nu boeren het land op kunnen op te bemesten en pesticiden in te zetten. Robusta profiteert van lagere Vietnamese export. 

Palmolie
De Maleisische palmoliecontracten sloten woensdag hoger, door zorgen dat hevige regenval in Maleisië en de actie van India om het belastingvrije importquota voor zonnebloemolie op te heffen. Met de actie hoopt de regering lokale boeren te steunen. 

Aardgas
De Europese gasprijs begon maart licht hoger. Begin van de maand worden lagere temperaturen dan normaal verwacht wat de prijzen omhoog kan drijven, wel is de winter in Europa vooralsnog mild geweest en  zijn de gasvoorraden met 62% relatief goed gevuld. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs steeg woensdag. De prijs steeg nadat woensdag duidelijk werd dat er sprake is van robuuste Chinese economische activiteit. Ook directeurs van Chevron en Aramco waren optimistisch over de Chinese vraag. 

Euro/dollar
De Euro/dollarkoers zat woensdag in de lift en bereikte het hoogste punt in de week. De Euro steeg in waarde nadat de Duitse consumentenprijsindex voor februari onverwacht veel steeg. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden