Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Grondstoffenmarkten eindigen februari in mineur

1 Maart 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijs heeft de bodem nog niet bereikt en ook soja daalde wederom flink. Een zwakke real zorgt voor lagere koffie- en suikerprijzen en ook de palmoliekoers daalde. Dit is de Markt Starter van 1 maart 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarwecontracten op de Matif en CBOT zijn dinsdag wederom in prijs gedaald. In Chicago bereikte de prijs het laagste punt sinds september 2021.  Turkije heeft bekend gemaakt dat het 790.000 ton tarwe heeft gekocht in een internationale aanbesteding, daaronder bevond zich onder meer Russische en Oekraïense tarwe.

Soja
De sojabonenkoers op de CBOT daalde dinsdag scherp, onder meer door verse voorraden uit Brazilië die de prijs omlaag drukten. Ook werd soja geraakt door handelaren die hun aandeel hoopten te verkopen.

Suiker
De suikerprijzen op de beurzen in Londen en New York daalden dinsdag. Belangrijke oorzaak hiervoor was een koersdaling van de Braziliaanse reaal. De dollar/reaalkoers bereikte het laagste punt in een week tijd. Dit zorgde voor een liquidatie van suikercontracten. 

Koffiebonen
Arabicaprijzen daalden dinsdag, robustaprijzen stegen juist. De dalende dollar/reaal koers zorgde voor een koersdaling van de arabicaprijs. Robusta profiteerde van het nieuws dat de Vietnamese export in januari tot en met februari met 13,1% was gedaald. 

Palmolie
De palmoliekoers daalde dinsdag opnieuw, maar de koers sluit de maand 8,4% hoger door zorgen over productie na waarschuwingen dat overstromingen op komst zijn. Volgens Ampsec daalde de export van Maleisisch palmolieproducten met 0,4% in februari vergeleken met januari. Een andere partij zegt dat de export met 2,3% steeg tijdens diezelfde periode.

Aardgas
De Europese gasprijs is dinsdag wederom gedaald en bereikte het laagste punt sinds september 2021. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs zit dinsdag en woensdag in de lift door sterke vraag vanuit de grootste ruwe-olie-importeur China. Dat land meldde goede productiviteits- en dienstendata gisteren. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers daalde dinsdag licht nadat ECB-bestuurslid Vujcic zei dat het tijd gaat kosten om de groei in de eurozone omlaag te brengen. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden